Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Покретачи иницијативе „План Б“ - зашто да грађани купе Студио Б
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

09. 07. 2015.

Аутор: К. К. Извор: УНС

Покретачи иницијативе „План Б“ - зашто да грађани купе Студио Б

„Велико је интересовање за нашу иницијативу и надамо се да ће нам се прикључити стручни људи који ће помоћи да Студио Б остане сервис грађана Београда и да се након приватизације не угаси“, каже за УНС Александар Аћимовић, један од покретача иницијативе „План Б“ која има намеру да оснује задругу и купи београдски Студио Б.

 

На идеју да оснују Задругу за јавно информисање „План Б“ и покушају да купе Студио Б на лицитацији дошло је петоро Београђана -  Александар Аћимовић, Константин Вук Савићевић, Владан Станојловић, Владан Станковић и Милица Ђурић.

„Ми нисмо новинари и немамо везе са новинарством, неки од нас су грађевински инжињери, економисти, неки менаџери, али оно што нам је заједничко је жеља да сачувамо оно што је Студио Б био када је основан. Коментарисали смо како нам недостају времена када је песник и сатиричар као што је Душко Радовић могао да буде уредник. Одрастали смо уз тај радио, и желимо да он настави да постоји“, каже Аћимовић за УНС и додаје да верује да је много њих помислило на овакву иницијативу али да нико није имао храбрости да је покрене.

Како кажу, о иницијативи „План Б“ нису разговарали ни са ким са Студија Б.

„Тамо људи тренутно брину само о себи и томе како ће се снаћи након приватизације. Нажалост, нико не жели да поради на томе да обезбеде даље постојање те телевизије иако им је то у интересу. Занима их само њихова лична судбина и не желе да се укључују,“ каже Аћимовић.

Консултовањем са стручњацима, млади Београђани решили су да је најбоље да оснују Задругу.

„Саветовано нам је да је Задруга најбољи модел за овакву ситуацију. Сваки члан се уважава и свако има свој глас и равноправан удео. Надамо се да, када бисмо успели у својој намери, помоћу свих њих и њихових гласова можемо да направимо квалитетан програм. Идеја нам је да окупимо искусне људе, оне који су учествовали у оснивању Студија Б који имају знања како се води телевизија. Они ће бити важни и за наставак пословања Студија Б“, рекао је Аћимовић.

С обзиром на то да су идеју обелоданили тек јуче, још увек не знају како ће процедура тећи.

„Претпостављам да после оснивања следи оснивање стручног тела, које ће координисати рад Задруге и обавештавати чланове о свему, али то ћемо све у ходу, сада нам је најважније да оснујемо Задругу и видимо колико има заинтересованих“.

Аћимовић наводи и да сматра да би оваква иницијатива могла да буде успешна.

„Циљ нам је да покажемо шта мислимо. Није ово први овакав случај у свету, има тога и у Немачкој, Француској... Ствар није политичка и верујем да ће људи то препознати. Време је да покажемо наш став и сада за то имамо прилику, не смемо дозволити да се светионик Београда угаси,“ каже Аћимовић и додаје да ће акцију сматрати успешном чак и да се Задруга само појави на лицитацији.

Подсећамо, Оснивачка скупштина Задруге за јавно информисање "План Б", биће одржана данас у 19 сати у кафеу Кућица на Врачару, Борислава Пекића 15.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси