Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Један папир гаси Телевизију Смедерево?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

04. 07. 2015.

Аутор: Оливера Милошевић Извор: Политика

Један папир гаси Телевизију Смедерево?

Надлежни у том медију у последњем моменту су предали неопходну документацију за приватизацију, али Скупштина града није у предвиђеном року донела одлуку о моделу приватизације

 

Након више од две деценије постојања Телевизији Смедерево прети гашење, а у најбољем случају завршиће у власништву неколико радника преосталих на овом „медијском броду” који годинама тоне. Чији су све прсти умешани у дуготрајно пропадање једине локалне телевизије – тешко је распетљати, али је једно сасвим сигурно – политичари су јој дошли главе.

Њиховом вољом Телевизија Смедерево изостала је са списка медија за које је ових дана расписан јавни позив за продају. Тиме је изгубила шансу да коначно нађе купца, јер по Закону о информисању и његовим најновијим изменама и допунама, ако јавни позив за продају капитала не буде објављен до 1. јула, продаја се обуставља, а медиј се приватизује преносом акција запосленима без накнаде.

Коме је и зашто одговарало да једина смедеревска телевизија са фреквенцијом не добије новог газду, по цену да се угаси, иако су на адресу Агенције за приватизацију прошле године стигла три писма о заинтересованости?

– Власт у Смедереву онемогућила је продају Телевизије Смедерево. Надлежни у том медију у последњем моменту су предали неопходну документацију за приватизацију, али Скупштина града, као власник и оснивач, иако је била дужна, није у предвиђеном року донела одлуку о моделу приватизације. Један папир је телевизију одвео право у пропаст, а да ли је све било случајно или намерно – показаће време, каже за „Политику” новинарка Јелена Васиљевић, бивши радник локалне телевизије и један од заинтересованих купаца.

Весна Ристић, председница Надзорног одбора Телевизије Смедерево, тврди супротно. Каже да ће смедеревска телевизија бити приватизована на исти начин као и остали медији, те да локална самоуправа није закаснила нити пропустила шансу.

– Агенција за приватизацију није огласила јавни позив за све медије у пакету. Скупштина града ће највероватније на наредној седници усвојити модел приватизације, а Телевизија Смедерево ће се наћи на продаји у новом законском року – тврди Ристићева.

Занимљиво је да је одлука о моделу приватизације повучена са једног од претходних скупштинских заседања, а недавно је стављена ван снаге. То је допринело да локална телевизија, док чека „ судњи дан”, изгуби и право на финансирање из градске касе, јер је та опција ускраћена свим медијима за које није оглашена продаја.

Да ли ће смедеревска телевизија престати да постоји умногоме ће зависити од акта којим Влада Србије треба ближе да одреди пренос капитала медија на запослене. По старом, право на акције медијски радници имају само ако претходно нису узели бесплатне акције других јавних предузећа. Ако се то не промени, Телевизију Смедерево, сва је прилика, чека катанац, јер, незванично, свих седам преосталих радника узели су својевремено „Динкићеве акције”.

Телевизија Смедерево нема сопствени простор, већ послује у просторијама у власништву града. Опрема је дотрајала и застарела, а у последњих осам година оснивач није ништа улагао у ову медијску кућу. Највећи број запослених изјаснио се за напуштање фирме уз отпремнину, а међу њима је и директорка.

УНС: Влада да донесе правилник о бесплатном преносу капитала

Удружење новинара Србије  затражило је од Владе Србије да што пре донесе правилник на основу којег ће бити позната процедура бесплатног преноса капитала медија на новинаре и медијске раднике који се за то определе.

УНС је такође поручило медијским предузећима за која Агенција за приватизацију није објавила јавни позив за продају капитала да у бесплатном преузимању капитала виде шансу за опстанак медија и очувања радних места у њима.

УНС саопштава да се то односи на медијска предузеће којима следују право на бесплатан пренос капитала или ликвидација.

Из тог удружења подсећају да је неколико медија изразило жељу да настави свој рад тако што ће запослени, бивши запослени или пензионери у тим медијима, а који нису уписали акције других јавних предузећа, преузети власништво у њима без накнаде. (Танјуг)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси