Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  СИНОС и ПРОУНС позвали на протестни скуп испред зграде Уставног суда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

03. 07. 2015.

Извор: sinos.rs

СИНОС и ПРОУНС позвали на протестни скуп испред зграде Уставног суда

Синдикат новинара Србије (СИНОС) и Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) у уторак (7.јула) у 12,05 организоваће протестни скуп испред Уставног суд због упорног игнорисања Иницијативе за оцену уставности Закона о јавном информисању и медијима коју су наше организације Уставном суду поднеле септембра 2014. године.

 

Уставни суд је једина институција која може да спречи драматичне последице примене Закона који ће довести до масовног гашења медија и угрожавања јавног интереса у области информисања.

Иако Устав дозвољава локалним самоуправама да оснивају медије Закон о јавном информисању и медијима им то право искључује док, са друге стране, то право дозвољава националним мањинама. То ће довести до парадоксалне ситуације да на југу и ободима Србије, медији који се финансирају из буџета Србије емитују програм само на албанском и језицима других националних мањина, док ће грађани српске националности остати ускраћени за информације на свом матерњем, српском језику.

Представници СИНОС и ПРОУНС предаће протестно писмо председници Уставног суда Весни Илић-Прелић, а затим ће пред здањем у Булевару Краља Александра 15 одржати конференцију за новинаре.
         
Позивамо медијске раднике, грађане и стручну јавност да дају подршку скупу и да покушамо сви заједно да спречимо потпуну пропаст јавног информисања у Србији.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

06.07.

2015.

Саша Тодоровић [нерегистровани] у 18:54

ИЗ ИСКУСТВА

ЈИП "Књажевац" је "успешно" приватизован 2007. године. Медиј је, тада као РТВ "ВГ-4", коначно "упокојен" 2010. Толико...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси