Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Брзо применити Закон о информисању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

26. 06. 2015.

Извор: Бета

Брзо применити Закон о информисању

Европска комисија сматра да је од суштинске важности да се закон о јавном информисању и медијска стратегија у Србији спроведу "како ваља и брзо да би се обезбедило што је лакше могуће повлачење државе из власништва у медијима и поштен, транспарентан и сталан процес приватизације".

То је агенцији Бета рекла портпаролка у Европској комисији Маја Коцијанчич која је пренела и став Комисије у Бриселу да ће "одлагање примене закона о јавном информисању неминовно довести до одлагања примене медијске стратегије" у Србији.

Портпаролка комесара за проширивање Јоханеса Хана и високе представнице Федерике Могерини додала је да развој с медијским законом и стратегијом "помно прате Европска комисија и Делегација ЕУ (у Београду) и то ће се одразити на Извештај о напретку за 2015-у годину" који за октобар спрема Комисија.

Коцијанчич је те ставове ЕК пренела на молбу Бете да каже како Комисија ЕУ гледа на одлуку владе у Београду да процес приватизације државних медија одложи за четири месеца, мада се обавезала да то учини до 30. јуна.

Извршно тело ЕУ је предочило да је "слобода изражавања и медија темељно право о којем се не може преговарати и кључни услов за напредак наших партнера на путу ка Европској унији, укључујући Србију".

Европска комисија наглашава, како је навела Коцијанчич, да је "слобода изражавања и медија питања у оквиру поглавља 23 о правосудју и темељним правима и поглавља 10 о информационом друштву и медијима".

"Једна од кључних препорука у скринингу поглавља 23 јесте: Преиспитивање и допуна законског и институционалног оквира за заштиту слободе медија применом Медијске стратегије с циљем да се на прави начин регулише државно финансирање и оконча надзор државе над медијима", ставила је до знања Европска комисија, како је пренела портпаролка Хана и Могерини.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси