Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Спасимо најстарији радио! Србији треба међународни глас!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

24. 06. 2015.

Извор: www.telegraf.rs

Спасимо најстарији радио! Србији треба међународни глас!

Бројни слушаоци широм света, али и амбасаде Србије у свету и стране амбасаде у Београду, Међународни радио Србија оцењују као релевантан и поуздан извор информација о Србији. За припаднике дијаспоре је незамењива веза са матицом.

Пријатељи и слушаоци Међународног Радија Србија (некадашње Радио Југославије) желели би да овај радио опстане! Овај радио постоји већ 79 година и једина је радио станица на кратким таласима (чује се у иностранству у свим деловима света), али је недавно донета одлука да се Међународни Радио Србија угаси почев од 1. јула 2015.

Одлази у историју: У овој држави ФМ радио постаје прошлост!

Међутим, премијер Србије Александар Вучић пролонгирао је рок на још четири месеца до 1. новембра, покушавајући да са министром културе и информисања пронађе решење и за Радио Србију.

Међународни Радио Србија (Радио Југославија) је једина радио-дифузна станица у земљи која преко кратких таласа емитује програм у све делове света и афирмише државну политику, привреду, културу, традицију Србије у свету.

Емитујући програм путем кратког таласа и интернета (www.glassrbije.org и www.voiceofserbia.org), на српском и још једанаест језика, ова медијска кућа је осам деценија незванични портал државе Србије, који покрива свих пет континената.

Тај вид неформалне дипломатије је и данас незаменљив канал представљања земље на најпозитивнији начин. О томе сведочи и податак да се њега нису одрекле ни друге, много значајније земље, па модернизују и унапређују рад сличних станица – Deutche Welle, BBC World Service, ВОА, Глас Русије… Или као земље у окружењу, попут Словеније, чланице ЕУ, која је свој радио прогласила за гласило од националног интереса.

Бројни слушаоци широм света, али и амбасаде Србије у свету и стране амбасаде у Београду, Међународни радио Србија оцењују као релевантан и поуздан извор информација о Србији.

За припаднике дијаспоре је незамењива веза са матицом. Иначе, Међународни Радио Србија је једна од најстаријих краткоталасних радио станица, а основан је шест година пре Гласа Америке. Емитовање програма за иностранство почело је 8. марта 1936. године у Краљевини Југославији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси