Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Зашто држава напрасно гаси кратке таласе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

20. 06. 2015.

Аутор: Д. Матовић Извор: Вечерње новости

Зашто држава напрасно гаси кратке таласе

После писања "Новости" о напрасном гашењу Међународног радија Србије (Радио Југославија) без икаквих папира, Министарство културе је експресно послало редакцији решење о покретању процеса приватизације.

Запосленима је остало само да се изјасне коју врсту отпремнине желе да узму, пре него што оду "на улицу". Тако им је из Министарства поручено да се радиостаница и сајт, који на 12 светских језика информише светску јавност о Србији гаси!

Редитељ Братислав Петковић, бивши министар културе, тврди да није тачно да ЕУ тражи гашење Радио Југославије: Овај сазив Министарства културе Радио Југославија не занима! Само се ваде на Европу каже Петковић. Верујте да смо за време мог мандата покушали да спасемо овај радио. Чак смо оформили радну групу се тиме бавила. Нажалост, наш мандат је кратко трајао и нисмо имали времена да завршимо посао.

Некадашњи министар спољних послова Живадин Јовановић каже да му није јасно коме може да смета радиостаница која брани националне интересе и то баш у тренутку кад је почела нова кампања дезинформацијама и притисцима против наше државе: Укидање ове куће била би неопростива грешка, која се не може ничим оправдати. Ова радиостаница која свет информише на страним језицима је наше последње преостало средство јавне дипломатије.mМеђународни радио Србија не сме да се гаси, већ морају да се јачају његови предајни капацитети и усавршава уре ђивачка политка сматра Живадин Јовановић.

Саговорник "Новости" каже да се током четрдесетогодишње дипломатске каријере много пута уверио у стратешки значај српске краткоталасне станице.

У кризним ситуацијама, кад званичне информације неким другим системима нису стизале или су касниле, ослањали смо се на информације Радио Југославије. Захваљујући њима могли смо да нормално обављамо дипломатске функције. Та станица је била стратешки значајан ослонац у напорима за ширење истине о свему што је значајно за српски народ. Таква институција представља обележје модерне државе. То показују све озбиљне земље које имају далеко моћније медије за информисање иностране јавности.

Новинар Драган Којадиновић, некадашњи директор Студија Б, каже да је у време док је био министар културе упозоравао да ће закон о приватизацији медија бити цунами за њих. Све сам учинио, што је било у мојој моћи, да се донесе ваљан закон, који ће водити рачуна о пореклу и видљивости капитала којим се новине и телевизије приватизуј,у објашњава Којадиновић.

Није, међутим, постојала воља у друштву да се ствар доведе до најбољег решења. Ово су само последице нечињења у време када је могло нешто да се постигне. ЕУ инсистира да се закон примени. Огромна штета ће бити ако се угаси Радио Југославија. Тај радио је увек имао своју функцију. Нарочито се то видело у време НАТО бомбардовања. Кратки талас је стратешки важан и ниједна држава га се олако не одриче. Мислим да би било најбоље да се прикључи неком систему, као што је "Пошта Србије".

Редитељ Небојша Брадић, такође бивши министар културе, сматра да је много важније да ли има спремности да се спасе Радио Југославија, а не времена. Требало би размотрити колико је овај радио значајан за статус и међународни положај Србије каже Брадић. Трансформација медија је природна ствар, а закон дозвољава да имамо један медиј за информисање иностране јавности и наше дијаспоре. Идеја светског сервиса је добра, али менаџмент би требало да је реализује. Много је боља варијанта трансформација од гашења. Најлакше је угасити нешто, али питање је шта после тога?! 

Протест из дијаспоре

Срби из Швајцарске су покренули интернетпетицију под именом "Србији треба међународни радио!", у којој захтевају од премијера Александра Вучића да поништи одлуку Министарства културе. Захтевамо да се гашење овог медија заустави и да Србија напокон почне да размишља о свом присуству у светским медијима и значају кратког таласа и свих осталих медија које Међународни радио Србија покрива наводи се у петицији. Бројни слушаоци широм света, али и амбасаде Србије у свету и стране амбасаде у Београду, Међународни радио Србија оцењују као релевантан и поуздан извор информација о Србији. За припаднике дијаспоре је незаменљива веза са матицом.

Вучић: Срешћу се с Тасовцем

Упитан зашто се Србија одриче Радија Југославија, премијер Александар Вучић је рекао да се залаже за приватизацију медија, да је рок за њу продужен за четири месеца, као и да је спреман да седне с министром културе и информисања Иваном Тасовцем и запосленима у том радију да разговарају и виде шта може да се уради по том питању.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси