Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  СИНОС позива Владу да спречи гашење Радио Југославије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

19. 06. 2015.

Извор: sinos.rs

СИНОС позива Владу да спречи гашење Радио Југославије

Синдикат новинара Србије (СИНОС) позива Владу Србије да не гаси Радио Југославију (Међународни радио Србију) једину српску радио-станицу која емитује програм за иностранство на 12 језика и њен сајт, на коме се могу чути и прочитати вести на тим језицима.

То би требало да се догоди 1. јула ове године, у којој Радио Југославија прославља осам деценија од оснивања тада Краткоталасне радио-станице Београд.

СИНОС подсећа да у медијским законима пише да држава има јавни интерес да информише светску јавност и Србе у дијаспори и не разуме зашто Влада гаси станицу на чији значај ових дана указују чак и стране амбасаде.

СИНОС је забринут због "изузетне посвећености" Министарства културе и информисања да све медије приватизује, што ће, имајући искуство досадашње приватизације, бити крај постојања ових медија. Фасцинантна је и снажна подршка коју медијска коалиција даје министру Ивану Тасовцу и државном секретару Саши Мирковићу да доврше овај посао, а УНС и НУНС су вероватно једина медијска удружења у свету која се из све снаге боре да њихови чланови остану без посла.

СИНОС још једном апелује на Уставни суд да се хитно изјасни о иницијативи коју смо са Професионалним удружењем новинара Србије (ПРОУНС) поднели прошле године о томе да ли су медијски закони, у делу који се односи на  забрану локалној самоуправи да оснива медије, у складу са Уставом Србије. СИНОС упозорава Уставни суд да ће због одбијања да се изјасни  о овом  случају сносити одговорност за примену медијских закона чије ће последице бити теже за јавност и професију него оне из деведесетих година.

Још једном подсећамо да је највишим правним актом државе локалној самоуправи гарантовано право да буде оснивач медија. То је, због плурализма власништва, предвиђено и Препорукама Комитета министара Савета Европе из 2007. године, Медијском студијом из 2009. коју су припремили експерти Европске комисије и Медијском стратегијом коју је усвојила ( а никада није ревидирала) Влада Србије 2011. То је пракса земаља Европске уније али и држава у региону.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси