Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Милосављевић: Очекујемо да јавни позив за приватизацију Студија Б буде објављен следеће седмице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

19. 06. 2015.

Извор: www.beograd.rs

Милосављевић: Очекујемо да јавни позив за приватизацију Студија Б буде објављен следеће седмице

Скупштина Београда и Студио Б су предали сву неопходну документацију за приватизацију тог медија, тако да очекујемо да Агенција за приватизацију објави јавни позив следеће седмице, рекао је помоћник градоначелника Борко Милосављевић на панел дискусији „Приватизација медија у Србији”.

 

– Скупштина града је донела релевантну одлуку у складу са препоруком надлежног министарства, а то је да је метод и модел приватизације продаја капитала, а да је почетна цена сто одсто од процењене вредности. Процену капитала смо поновили закључно са 31. децембром 2014. године, што је у складу са новим изменама и допунама Закона о приватизацији. На тај начин, Скупштина града је одрадила део свог посла, а сада је на потезу Агенција за приватизацију која по закону спроводи процес приватизације. Нама је битно да Студио Б има успешну приватизацију, да остане медиј који професионално извештава суграђане. Студио Б је и заштитни знак Београда и у том смислу Град Београд ће инсистирати на континуитету делатности наредних пет година и да се поштује Закон о информисању – истакао је Милосављевић.

Према његовим речима, ова одлука Скупштине града говори о тенденцији Града да медији буду ефикасни, успешни и професионални.

– Потврда уласка у поступак приватизације говори о новом односу града према медијима, јер је нама циљ професионализација и добар рад Студија Б, а не власничка структура, нити како поједини говоре да је локалној самоуправи или држави битан уплив у власничку структуру медија, како би се на тај начин утицало на уређивачку политику – прецизирао је Милосављевић.

Министар културе и информисања Иван Тасовац је рекао да медији у државном власништву који до сутра не доставе комплетну документацију за приватизацију излажу се самогашењу већ до краја јуна.

– Држава хоће и законски се обавезала да изађе из власништва у медијима, али ти исти медији неће да изађу из државе. Ако процес приватизације државних медија, противно вољи и великом ангажовању министарства, али и слову Закона о информисању и медијима, ипак не буде завршен до 31. јуна, он ће у том року свакако бити започет, а неповратно завршен најкасније у наредна четири месеца. У току су хитне консултације о правном основу и процедури како ће ово бити изведено, али само за оне медије који, буквално до сутра, по захтеву Агенције за приватизацију, доставе комплетну документацију. Они који то не учине, излажу се самогашењу већ до краја јуна – рекао је министар културе.

Према његовим речима, Влада Републике Србије и министарство неће одустати, држава ће се неопозиво повући из власништва у медијима, закони ће бити примењени, а министарство ће упорно инсистирати на њиховом стриктном поштовању.

Директор Агенције за приватизацију Љубомир Шубара је нагласио да је од 73 медија, који су предмет приватизације, 14 медија предало до сада комплетну документацију.

На панел дискусији о примени Закона о приватизацији говорили су и државни секретар Министарства културе и информисања Саша Мирковић, председник АНЕМ-а Милорад Тадић, директор Дневник/Војводинапрес Душан Влаовић и председник УО Асоцијације медија Зоран Секулић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси