Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Питања председнику Владе о приватизацији медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

15. 06. 2015.

Извор: Коалиција за надзор јавних финансија

Питања председнику Владе о приватизацији медија

Како је и поред дуго и помпезно најављиваног изласка државе из власништва у медијима (законом прописани рок 01. јул 2015.), очигледно да овај процес неће бити окончан благовремено и транспарентно, Коалиција за надзор јавних финансија од председника Владе Републике Србије тражи хитне одговоре на следећа питања:

1. Да ли Република Србија одустаје од примене сопствених законских одредби које за циљ имају подизање нивоа медијских слобода и ограничавање утицаја власти на медије?

 2. Да ли је разлог за неспровођење законских обавеза везаних за приватизацију медија политичка одлука или административна и техничка неспособност да се законом прописани процес доведе до краја?

 3. Да ли ће бити утврђена одговорност припадника Министарства привреде, Агенције за приватизацију и локалних самоуправа за опструирање процеса приватизације медија и угрожавање јавног интереса у области  информисања грађана?

Подсећамо председника Владе да недоследност у примени законских одредби, изузимање појединих субјеката приватизације из овог процеса у последњи час и непостојање чврстог плана познатог најширој јавности, воде ка већ виђеним сумњивим приватизацијама са фаталним последицама по друштво.

Такође подсећамо да су медијска јавна предузећа, која најзад иду у неминовну приватизацију, деценијама стварана и одржавана новцем грађана ове земље. Због тога грађани имају пуно право на увид у процес продаје и избор и рад нових власника који ће користити јавна добра (радиодифузну фреквенцију) и учествовати у јавном информисању.

Имајући у виду околност да су излазак државе из власништва у медијима и драстично смањивање контроле извршне власти над медијима неопходан предуслов за подизање нивоа медијских слобода, без којих су све слободе доведене у питање, од председника Владе не очекујемо само брзе одговоре, већ и хитну реакцију која води ка примени Закона о јавном информисању и медијима и окончању процеса приватизације у овој области.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси