Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Домети приватизације медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

12. 06. 2015.

Извор: Фонет

Домети приватизације медија

Државни секретар Министарства културе и информисања Србије Саша Мирковић изјавио је данас да се нада да приватизација медија неће бити минирана као што је то учињено 2007. године, док је заштитник грађана Саша Јанковић оценио да сама приватизација неће решити проблеме у медијима ако нема регулације. Све владе од 2001. године су се декларативно изјашњавале за приватизацију медија и надам се да овога пута неће бити миниран тај процес, као што је то учињено 2007. године, рекао је Мирковић на јавној дебати у Београду о годишњем извештају Заштитника грађана за 2014. годину.

 

Мирковић је указао да су поједине локалне самоуправе и локални медији све учинили да не доставе документацију неопходну за приватизацију, али је упозорио да ће се они сада суочити са проблемима.

Он је истакао да је и Заштитник грађана у свом извештају за 2014. годину оценио да је добро што су донети нови медијски закони.

Доношење медијских закона довело је до промене модела медијског суфинансирања, рекао је Мирковић и нагласио да је Министарство културе и информисања за више од 100 одсто повећало свој буџет за суфинансирање медијских садржаја у јавном интересу.

Он је најавио и да ће у другој половини године битио бјављен још један конкурс за медијско суфинансирање, као и да ће се то учинити како би се дала шанса и оним медијима који би требало да се приватизују.

Чланови комисија за доделу средстава за суфинансирање су представници новинарских и медијских удружења, подсетио је Мирковић и нагласио да Србија ове године издваја више новца за суфинансирање медија ради извештавања о стварима од јавног интереса, него што то чини Делегација Европске уније у Србији.

Мирковић је напоменуо и да је у току израда регистра медија која није обавезна, али је услов да се медији пријављују на конкурсе Министарства културе и информисања за суфинансирање.

Када је реч о приватизацији, ми говоримо о 74 медија од 1.447 јавних гласила у Србији, рекао је Мирковић.

Заштитник грађана Саша Јанковић је оценио да медији у Србији у 2014. години нису били слободни у мери примереној за савремену европску државу и за оно што је у Србији у појединим периодима постојало.

Поступци носилаца власти и околности на медијском тржишту погодовали су и аутоцензури и тенденциозмом навијачком извештавању, због њега је трпело право грађана на објективно, потпуно и благовремено информисање, рекао је Јанковић.

Он је истакао и да су сама новинарска удружења констатовала висок степен аутоцензуре.

Економска ситуација новинара, неизвесност за радно место и изузетно ниске плате, доводе до тога да трпе, не само новинари, него и право грађана на потпуно и објективно информисање, сматра Јанковић.

Он је напоменуо да, као Заштитник грађана, није задужен за контролу рада медија, већ за контролу рада државних органа и да је због тога институција на чијем је челу реаговала и питала Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) зашто није реаговало у случају емисије ДНК на телевизији Пинк.

Заштитник грађана је додао да је Регулаторно тело за електронске медије након тога изрекло Пинку опомену, а да је њега власник ТВ Пинк оптужио да гуши слободу медија. Јанковић је, говорећи о приватизацији медија, указао да приватизација без регулације не може да добре резултате.

Коментари (4)

Остави коментар
нед

14.06.

2015.

zurnalist [нерегистровани] у 20:21

Pišimo o svojim problemima!

Podrška za pisanje gospodinu Rajiću. Usput ne razumem ostale kolege koje ćute o nameri ovakve "privatizacije" koju je u svojoj glavi zamislila neka "medijska koalicija". Iz te medijske koalicije" izniknuše" neki junaci da brane pre svega lične interese,a sve pod okriljem ANEM-a. U tom svom "nicanju", dodjoše i u sukob interesa. Gospodin Mirković, čini mi se da je pravnik?. Bar bi trebalo da zna šta je sukob interesa i da je potrebno časno obavljati funkciju državnog sekretara u Ministarstvu inforisanja.Ponekad kao da ne zna gde pripada i u čije ime govori?Nije jasno zasto novinari ovoliko dugo ćute? Posao nam je da pišemo i da možemo stvari menjati na bolje. Uvek smo pisali o problemima drugih i tražili pomoć i rešenja za druge. Pišimo i o nama! U problemu smo! Jesmo li to suviše pristojni ili se to kolege plašimo? I zar mi , kao i svi ostali zaposleni u ovoj zemlji ne možemo podići glas i reći DOSTA?! Stvari mogu i drugačije da se reše! Ako ništa drugo , bar po USTAVU!

Одговори
суб

13.06.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 15:01

Re: ТО ЈЕ КРАЈ!

Мислите што год хоћете, али ова наметнута приватизација медија је крај за српски журнализам! Нова пљачка или, још горе, подјармивање новинара. Знамо, видимо пред својим очима већ више од деценије, како су се дневници и тв станице претворили у таблоиде да је срамота и бавити се њима. Зар није и Саша томе допринео у срединама у којима је ”демократски” командовао, а сада из петних жила комада целокупан систем у Србији по критеријумима који нису ни мало нама адекватни. Шта, рецимо, смета да Студио Б остане београдски, какав је, а мислите да ће неки баџа са дебелим буђеларом хтети да тако остане - убациће своју децу да се играју, као петао на крову окретати се својим интересима и онима који му, у власти, помажу увећање капитала. А онда ћемо се, кад све буде, ту и свугде, упропашћено, сетити да урликнемо шта смо допустили. Упамет се док је време!

Одговори
суб

13.06.

2015.

Ljubisa Rajic [нерегистровани] у 13:12

Mirkovicu, budite bar malo - nezavisni!

Voleo bih da znam da li ovo uvazeni gospodin Mirkovic govori kao predstavnik Ministarstva ili ANEM-a, jer se njegove izjave, pogotovo na tribinama poslednjih meseci u ovom smislu - preplicu. Mozda je, po njemu, najbolje da opstanu samo nezavisni mediji (voleo bih da javno objasni sta predstavlja nezavisnost medija i navede samo jedan medij u svetu koji ne zavisi ni od koga).
Sada je od 1400 medija, krivo njih sedamdesetak, i to za sve! Pa, zar su zaposleni u medijima krivi sto dosadasnji tok privatizacije nije uspeo, zar su oni krivi sto odmah po objavi privatizacije preostalih medija u Srbiji Agencija za privatizaciju nije dostavila KONKRETAN spisak svega stoje neophodno da se preda, da se sve obradi, objave prospekti, i krene se u prodaju. Zar su ovi mediji krivi sto su mesecima dan po dan, na svaki mig uvazenih i odvaznih ljudi iz Agencije za privatizaciju morali da dostavljali nove i nove podatke, od kojih su mnogi besmisleni, a da po okoncanju svega, 2.juna 2015. godine Agencija upucuje novi zahtev za novu procenu vrednosti, ali sada na dan 31.12.2015. sa rokom od 30 dana. Novi posao, novi troskovi, novo prikupljanje ponuda za ovlascenog procenitelja, i NOVO IZNENADJENJE - najnoviji rok za predaju dokumentacije je 19. jun. Niko i ne razmislja da ovlascene agencije za procenu daju rokove od 10 do 30 dana samo za novu procenu, a sta je sa ostalom papirologijom? Gospodine Mirkovicu, ne neki mediji, nego svi mediji koji suu procesu privatizacije.
Kada je o pomenutom konkursu rec, prvi deo je okoncan, znamo ko je koliko dobio, i ko je koliko nezavistan sedeo u komisijama. Mediji koji su finasirani iz kasa lokalnih samouprava nisu imali pravo da ucestvuju na konkursima, nemaju pravo narednih pet godina da menjaju svoje programske seme, koje su u 99% slucajeva nekomerijalne jer se ne zasnivaju na realiti programima, vredjanju i omalovazavanju, na losoj i nekvalitetnoj muzici, na velicanju polusveta, vec na informativnim, dokumentarnim, decijim, omladinskim, obrazovnim, edukativnim programima, emisijama na jezicima manjina, i slicnim segmentima koji nosi nikakav magnet za komintente.
Gospodine Mirkovicu, sedite u narodnoj instituciji i narod Vas placa. Budite realni i posteni i jednaki prema svima... Hocu reci - nezavisni!

Одговори
пет

12.06.

2015.

Саша Тодоровић [нерегистровани] у 12:26

Књажевац

"Домети" приватизације медија!!!??? ЈИП "Књажевац" је "успешно" приватизован 2007. године - медиј коначно "упокојен" 2010. (као РТВ "ВГ-4")...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси