Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Приватизација: Збуњивање медија се наставља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

10. 06. 2015.

Аутор: К. К. Извор: УНС

Приватизација: Збуњивање медија се наставља

Агенција за приватизацију објавила је јуче саопштење у којем од медија у јавном власништву тражи да “најкасније до 19. јуна доставе целокупну документацију за приватизацију, како би до 1. јула могао да буде објављен јавни позив за продају њиховог капитала”. Овај позив упућен је само неколико дана након што је иста Агенција дала медијима законски рок од месец дана за нову процену капитала.

 

Осим овог контрадикторног захтева, Агенција за приватизацију је, у истом саопштењу, подсетила и да је Законом о јавном информисању и медијима прописано да се, уколико до 1. јула 2015. године не буде продат капитал издавача медија који су у власништву државе, поступак продаје капитала обуставља и да се њихов капитал приватизује преносом акција запосленима без накнаде.

Поводом овог саопштења, УНС је од Агенције тражио објашњење како је могуће да, чак и ако већ 19. јуна буде објављен позив за продају капитала, медији буду, како предвиђа Закон о јавном информисању и медијима, приватизовани до 1. јула, ако позив за њихову продају по закону мора да траје најмање 30 дана.

Иако свесни да се рокови не поклапају и да је саопштење контрадикторно, у Агенцији наводе да они раде свој посао у складу са тренутно важећим законима.

“Агенција и даље обавља свој посао у складу са Законом о јавном информисању и медијима и наш посао је да распишемо јавни позив за продају медија. Да ли ће овај Закон бити усклађен са изменама Закона о приватизацији, не знамо. То је надлежност Министарства културе и информисања. Они, колико смо ми упућени, са Министарством привреде разговарају о могућим решењима овог поблема и надамо се да ћемо сви у наредних неколико дана имати одговоре на ова питања,” кажу у Агенцији.

На питање УНС-а хоће ли, уколико медији не буду приватизовани, 1. јула акције медија прећи у власништво запослених који имају право на ове акције, у Агенцији нису имали одговор.

“Очекујемо да ће до тада Министарство културе и информисања и Министарство привреде наћи решење”, поновили су у Агенцији.

Подсећамо, УНС је већ два пута јавно позвао Министарство културе да се што пре одреди о Закону о изменама и допунама Закона о приватизацији и саопшти каква ће бити судбина медија у приватизацији након 1. јула.

УНС је навео да су из Министарства културе и информисања до сада тврдили да се рокови неће померати, а да Закон гарантује 1. јула бесплатну поделу акција медијским радницима уколико се не појави заинтересован купац.

УНС је истакао и да сматра да би ова законска обавеза морала да остане на снази, без обзира на евентуално продужење рока приватизације.

Закон о јавном информисању и медијима прописује финансирање медија у јавном власништву до 1. јула и да свако померање рокова подразумева да локалне самоуправе треба да наставе њихово редовно финансирање до приватизације.

УНС је позвао све државне органе и агенције да се одговорно односе према медијима у приватизацији, штите права више од 2.200 запослених у више од 70 медија и поштују Законом гарантовано право на бесплатну поделу акција уколико за то постоји интерес новинара и медијских радника.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси