Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

04. 06. 2015.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Још ниједан позив за приватизацију медија није објављен

Рокови цуре, надлежни ћуте

Преостало је још 26 дана до истека рока за повлачење државе из више од 70 медија, а до сада Агенција за приватизацију није објавила ниједан јавни позив за њихову продају. Због чега се то још није десило и да ли ће бити времена да се приватизација заврши до 1. јула, рока прописаног Законом о јавном информисању, у надлежним институцијама немају одговоре. У Агенцији за приватизацију и у Министарству привреде немају ништа ново да кажу на ову тему, док из Министарства културе и информисања упућују на Агенцију за приватизацију.

У Агенцији за приватизацију су још пре две седмице најавили да би први јавни позиви требало да буду расписани "сукцесивно у наредним данима", али се то још није десило. Више пута је истицано да велики број оснивача медија, најчешће локалне самоуправе, није на време доставио потребну документацију или да то није учињено адекватно.

Међутим, нејасно је зашто се на тендеру још нису нашли макар они медији који су испоштовали све процедуре.

Након недавних измена Закона о приватизацији, представницима локалних самоуправа није јасно да ли се те измене односе и на медије, а ових дана почели су да добијају захтеве Агенције за приватизацију да пошаљу нове процене вредности капитала закључно са 31. децембром 2014. године. И за то имају рок од 30 дана, те нису сигурни да ли то значи да ће им рок за продају бити продужен.

Једна од могућности која се помиње у привредним круговима, а како би се привидно испоштовао предвиђени рок, јесте да само јавни позиви буду расписани до 1. јула, без прецизирања до када треба потпуно да се заврши читав процес приватизације. Наиме, уколико би се и сутра расписао јавни позив за продају, упућени тврде да је за завршетак процеса потребно најмање пет недеља, чиме би се пробио законски рок.

У Министарству културе и информисања више пута су наглашавали да неће померати рок за приватизацију медија, тако да је неминовно да од 1. јула сви државни медији остају без извора финансирања. Закон предвиђа да уколико до 1. јула не буде продат капитал, поступак продаје капитала се обуставља, а капитал издавача се приватизује преносом акција запосленима без накнаде. Ако запослени не прихвате пренос бесплатних акција, медиј престаје да постоји и брише се из Регистра медија. Међутим, у закону не пише шта ће бити у случају да се медиј ни не понуди за продају, као што би можда могло да се деси.

Министар културе Иван Тасовац је пре неколико дана изјавио да је процес приватизације медија у току, а на питање да ли ће сви медији бити приватизовани до 1. јула, кратко је одговорио: "Видећемо".

Отпремнине

Министар рада Александар Вулин недавно је рекао да сви запослени у медијима без обзира колико им је остало до пензије имају право на социјални програм и социјалну отпремнину. Он је објаснио да о приватизацији медија одлуку доноси Министарство културе и Министарство привреде кроз Агенцију за приватизацију и нагласио да до 1. јула сви медији морају бити приватизовани. "Једини начин да запослени остану без социјалног програма је да се њихово руководство не обрати Министарству рада", истакао је Вулин.

Агенција изиграла договор са Дневником?

Нови Сад Директор предузећа Дневник АД Нови Сад Светозар Карановић упутио је допис Агенцији за приватизацију у којем тражи званично образложење зашто за то предузећ е и његово зависно предузеће „Дневник Пољопривредник“, као јединствени субјект приватизације, није објављен јавни позив у предвиђеном року, односно до 27. маја. Лист преноси да је предузеће, као јединствени субјект приватизације, извршило све обавезе у роковима предвиђеним Законом о приватизацији. Због тога што није на време објављен јавни позив у предвиђеном року, Дневник АД налази се на прагу стечаја.

Политика изузета

На списку 17 предузећа од стратешког значаја, за које је Влада Србије продужила рок приватизацију за још годину дана, од медија се нашла само Политика. Иначе, од већих медија на списку медија за продају су и новинска агенција Тањуг, новосадски Дневник, Студио Б, Међународни радио Југославија...

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси