Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Да ли се одлаже приватизација медија?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

01. 06. 2015.

Извор: УНС

Да ли се одлаже приватизација медија?

Скупштина Србије усвојила је 27. маја Закон о изменама и допунама Закона о приватизацији којима се предвиђа продужење рока за приватизацију. Иако у Агенцији за приватизацију наводе да се ове измене и допуне не односе на медије јер се они приватизују по Закону о јавном информисању и медијима, још увек нема званичног става Министарства културе и информисања.

“Усвојене Измене и допуне Закона о приватизацији не односе се на медије, већ на 17 предузећа која је Влада прогласила субјектима од стратешког значаја”, речено је УНС-у у Агенцији за приватизацију.

Медији се, кажу у Агенцији, приватизују по Закону о јавном информисању и медијима и рок за њихову приватизацију остаје 1. јул.

“Усвојене измене односе се на 17 предузећа којима је овим изменама привремено одложена принудна наплата од стране поверилаца. Медији се приватизују по другом закону, по другим роковима и другим моделима и ту се ништа није мењало,” рекли су УНС-у у Агенцији.

На списку 17 предузећа је и Политика а.д. која се, кажу у Агенцији, води као предузеће у реструктуирању, а не као медиј, тако да се и приватизује као свако друго предузеће“.

УНС још није добио званично тумачење из Министарства културе и информисања да ли се измене Закона о приватизацији ипак односе и на власнике 72 медија која су у јавној својини и који треба да буду приватизовани, али, како незванично сазнаје, измене члана 20. Закона о приватизацији односе се на сва правна лица, што значи на све издаваче медија.

Из тога произилази да испуњење обавезе коју намеће члан 20, а то је да се прави нова процена вредности капитала, односно вредност капитала на дан 31. децембар 2014. године уместо 2013. аутоматски повлачи одлагање приватизације којој је рок био 1. јул.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси