Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Иницијативе за спас НТВ стижу прекасно?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

30. 05. 2015.

Аутор: Зорица Миладиновић Извор: Данас

Иницијативе за спас НТВ стижу прекасно?

Продаја првих од 72 медија који су у државном власништву, углавном локалних телевизија, чији су оснивачи градови и општине, требало би да почне наредног понедељка.

Приближавање "Дана де" испровоцирало је више иницијатива да се један од тих медија, Нишка телевизија, иначе градско јавно предузеће чији је оснивач Скупштина града, не продаје већ постане регионални јавни сервис, а недавно усвојени медијски закони - измене.

Одборничка група ДСС је на актуелној седници Скупштине града, настављеној јуче након прекида због недостатка кворума, предложила да нишки парламент донесе одлуку о покретању иницијативе за формирање регионалног јавног сервиса југоисточне Србије.

Оснивачи таквог сервиса били би градови и општине југоисточног региона у складу са одлукама њихових скупштина, наводи се у предлогу.

- Медијски закони који налажу повлачење државе из медија и не дозвољавају постојање регионалних јавних сервиса противни су Уставу Србије, који прописује да локалне самоуправе могу да оснивају медије, а да су сви грађани једнаки.

Не сме се догодити да грађани Београда и Војводине имају право на (националне и покрајинске) јавне сервисе, а мањине на своје медије, док грађани југа Србије такво право немају каже Милан Лапчевић, шеф одборничке групе ДСС у Скупштини града Ниша и републички посланик.

Посланик Благоје Брадић (Заједно за Србију) најавио је да ће на следећој седници републичког парламента, по четврти пут, поднети предлог за измену Закона о јавном информисању и медијима и Закона о јавним медијским сервисима која би омогућила формирање регионалног јавног сервиса за централну Србију јужно од Београда.

Он подсећа да је актуелном Медијском стратегијом предвиђено формирање (чак шест) регионалних јавних сервиса.

Такође, упозорава, статистика каже да је у претходном кругу приватизације од 56 електронских медија у Србији угашено чак 55.

Нешто другачији предлог изнело је Удружење председника скупштине станара и власника приватних зграда, које је још у оснивању, а већ окупља скоро 400 председника таквих скупштина који представљају око 40.000 грађана.

Оно је ових дана покренуло иницијативу да куповину НТВ од стране запослених финансирају грађани, што у програмима те куће и на друштвеним мрежама наилази на све већу подршку.

- Предложили смо запосленима да отворе рачун на који ће грађани уплаћивати средства, а који ће контролисати надзорни орган састављен од угледних грађана Ниша. Препоручићемо свим грађанима које представљамо да за НТВ уплате одређени новчани износ. Након тога би запослени као странка могли да учествују на аукцији. У случају да не "победе", новац би се уплатио у хуманитарне сврхе - објашњава за Данас члан Управног одбора овог удружења Ђокица Јовановић, иначе професор Филозофског факултета у Београду и некадашњи главни уредник НТВ-а.

Директор Нишке телевизије Бобан Рајковић се, међутим, боји да су овакви предлози и иницијативе - озбиљно закаснили.

Скупштина града је пре две седмице донела одлуку да НТВ буде приватизована на аукцији, уз условни отпуст дуга предложен од стране Министарства привреде.

Није јој сметало што је претходних година три пута доносила супротне одлуке, којима је подржала трансформацију НТВ у регионални јавни сервис.

Није јој "засметала" ни петиција коју је још 2007. потписало 35.000 грађана Ниша, тражећи да НТВ постане регионални сервис, а да се такви сервиси формирају и у другим регионима.

- Политичари који сада опет говоре о "спасавању" НТВ-а имали су заиста довољно времена да адекватно реше наш статус, који је под знаком питања безмало десет година. Волео бих да грешим, али мислим да је мало вероватно да се реализује и иницијатива Удружења скупштине станара о куповини НТВ. Овде постоји дубока апатија, а и не знам колико је то правно могуће - каже Рајковић за Данас.

У НТВ-у се прибојавају да је предстојећа приватизација заправо синоним за њено гашење. Подсећају да социјални програм за запослене још увек не постоји. Овогодишњи конкурс за пројектно финансирање медија у Нишу управо је завршен, а НТВ, као (још увек) јавно предузеће, није могла да аплицира.

Чак и уколико "Нишка" буде "успешно приватизована", неће имати почетни капитал за рад све до следећег конкурса почетком 2016.

Злоупотреба става ЕУ

У НТВ и Синдикату новинара Србије још једном негирају тврдње власти да је ЕУ препоручила приватизацију свих домаћих медија, подсећајући да је и ОЕБС саопштио да је битно искључиво транспарентно власништво и финансирање.

Европска пракса је да свако може бити оснивач медија, а регионални јавни сервиси постоје у Аустрији, Немачкој, Шведској, Великој Британији, Данској, Норвешкој, кажу они.

Коментари (3)

Остави коментар
уто

02.06.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 01:19

NTV

A koliko kosta NTV? Niska televizija?

Одговори
пон

01.06.

2015.

News [нерегистровани] у 07:02

Pomeranje rokova

Neverovatno! Zakon o privatizaciji je promenjen, promene su objavljene i stupile na snagu u petak29. maja 2015.godine, a niko to još ne pominje od tolikih medija. To komptomituje medije, pokazuje koliko neznanja caruje u medijskim kućama ali ostavimo t za sledeći put. Sada je važno da promene zakona ODLAŽU PRODAJU IZDAVAČA MEDIJA! Posredno se odlaže privatizacija jer promenama Zakona o privatizaciji određuje se novi način procene kapitala i to traži minimalno još 45 dana pripreme dokumentacije iuslovljava nova usaglašavanja između agencije, Ministarstva i osnivača. Biće i to odlaganje i duže jer neki rokovi padaju u vreme kada počinje letnje plandovanje.
Očekujem da agencija već danas pošalje svim preduzećima (subjektima privatizacije) obavezujuće obaveštenje da u roku od 30 dana dostave novu procenu kapitala.
Sada se pojavljuje novi problem: Zakon javnom informisanju nije pratio ovu promenu i odredba da mediji ne mogu posle 1. jula da primaju subvencije postaje prepreka za opstanak državnih medija.
Ajmo da pogađamo kome to odgovara !!! Produžava se rok ali državni mediji neće moći da obezbede novac za svoj rad. Istovremeno im je onemogućen pristup budžetima kroz projekte sufinansiranja jer, zaboga, državni mediji su grešni pošto su u ovoj godini primali subvencije. Niko ne pominje da se sve suvbvencije primaju i troše po rigorozno strogim procedurama koje kontroliše nekoliko institucija. Istovremeno otvoren je široki pristup tzv. nezavisnih medija lokalnim budžetima, tzv nezavisni su organizovali i u svoju asocijaciju ( LOBI mrežu ), eno ih več u svim opštinskim i gradskim komisijama za sprovođenje konkursa o sufinansiranju. Njihov štab liferuje svakodnevno kojekakva saopštenja, dele lekcije, pouke, tumače zakone, instruiraju, formirali su i svoju reklamnu agenciju ( koja ne voli da plaća svoje dugove). Sve u ime slobode javnog informisanja. Da li neko vidi dda će epilog takve višegodišnje kampanje biti surov za informisanje u Srbiji po gradovima i optinama?
Produžavanje rokova za pripremu nove privatizacione dokumentacije izaziva izmene Zakona o javnom informisanju, eto šanse da se naprave promene koje bi mogle da osujete gašenje medija.

Одговори
нед

31.05.

2015.

Vlada [нерегистровани] у 08:39

NTV

Nekada je bilo prerano, sada je prekasno. Samo da se postupi po nalogu i da se Vlasi ne dosete ... Apatičan je i troličan jedino direktor dok Nišlije i radnici NTV-a žele da sačuvaju svoju televiziju.
Kakav li je osećaj kada zbog Lorinog radnog mesta u Ministarstvu gradjevinarstva prodaš svoje kolege?
Kakav li je osećaj kada zbog njenog besplatnog letovanja po svetu rizikuješ svoju budućnost?
Kakav li je osećaj kada moraš da se svakodnevno vrtiš na partijskoj vrtešci od URS-a do SNS-a?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси