Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

28. 05. 2015.

Аутор: Е. В. Н. Извор: Вечерње новости

Крај локалних медија

Иако је из Агенције за приватизацију најављивано да ће ове недеље почети продаја неких од 72 медија, међу којима и Студија Б, још ниједна понуда није објављена. Рок да државне медијске куће добију нове власнике цури, остало је још само месец дана, а и даље се ништа не ради.

 

Запослени у медијима који чекају купце плаше се да је рок прекратак и да је управо гашење циљ.

Јер, ако се не појави купац или нико од запослених не преузме власништво, медиј у власништву државе, покрајине или локалне самоуправе се гаси.

У два министарства културе и привреде сву кривицу сваљују на осниваче, претежно локалне самоуправе, јер нису на време доставили документацију.

Синдикат новинара Србије (СИНОС) апеловао је ове недеље на посланике да гласају за одлагање приватизације локалних медија и тако спрече њихово гашење. Рокови за излазак државе из медија, подсећају из СИНОС-а, за пола године је краћи него за остале државне фирме. Министарство културе, међутим, и даље остаје при свом ставу да нема продужавања рокова.

У Агенцији за приватизацију кажу да  ће се трудити да буду што ефикаснији, али да неће бити скраћене процедуре нити хитног поступка.

Још се, међутим, не зна који су државни медији спремни да уђу у потрагу за приватним власником.

Прошле недеље се чуло да је за објаву продаје "зрео" само београдски Студио Б, док се за остале још чека документација. А за то време, у локалним медијима спроводе се анкете и запослени се изјашњавају о социјалном програму.

Тако се чак 63 од укупно 90 стално запослених радника на Регионалној телевизији Крушевац изјаснило за узимање социјалног програма.

Завршили смо комплетну приватизациону документацију и најдаље до петка послаћемо је у Београд наводи, за "Новости", Ђорђе Ковачевић, директор РТК. Очекујемо да Агенција за приватизацију закаже јавну аукцију. На адресу ове телевизије није се јавио ниједан купац. За разлику од колега из крагујевачке телевизије, где је само трећина запослених спремна да иде, код нас је обрнута ситуација напомиње дугогодишњи новинар РТК Зоран Павловић, председник Самосталног синдиката.

И у Регионалној РТВ "Врање" спроведена је анкета о социјалном програму. Према речима директора Зорана Величковића, ова РТВ спремна је на све опције да се појави купац, да запослени формирају конзорцијум или да поделе бесплатне акције. Од 54 запослена, 17 се пријавило за социјални програм.

Шест запослених у Радио Сомбору са неизвесношћу чека решење сатуса ове куће. Према речима Стипана Бенића, радио је продат на аукуцији 2007, али је Агенција за приватизацију половином 2008. године раскинула уговор с купцем, због неиспуњавања преузетих обавеза према запосленима и држави.

Нишку ТВ купују Нишлије?

Грађани Ниша, на челу са новоформирним Удружењем скупштина станара, покренули су иницијативу да Нишлије прикупе новац за куповину градске телевизије и равноправно учествују на лицитацији, за коју се још не зна када ће бити заказана. Удружење које броји око 40.000 Нишлија кренуло је у борбу потив евентуалног гашења НТВ.

Та могућност је изводљива законски, али је проблематично, ако грађани купе телевизију, ко би руководио, како би се финансирала и коме би онај ко управља полагао рачуне - изјавио је Бобан Рајковић, директор НТВ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси