Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

27. 05. 2015.

Аутор: Ивана Анђелковић Извор: Блиц

Нишлије не дају НТВ

Одборници Скупштине града изгласали су модел приватизације „Нишке телевизије“ и град Ниш ће од 30. јуна престати да фи нансира ту медијску кућу.

Више од 35.000 Нишлија дало је свој потпис против приватизације, тражећи трансформацију у Јавни сервис југоисточне Србије.

Директор „НТВ“ Бобан Рајковић каже да је ситуација компликована и неизвесна. У телевизији ради 79 стално запослених радника. Велики број је заинтересован за социјални програм, те би телевизија остала са малим бројем радника, а уколико не успе прва аукција, неће бити времена за другу и самим тим телевизија више неће постојати. Сматрам да град треба да има регионални јавни сервис, односно градску телевизију. Након 30. јуна функционисаћемо као приватна телевизија. Заинтересованих купаца има, али видећемо и ко ће победити и да ли ће бити успешна прва аукција, каже Рајковић.

Одборници владајуће већине објаснили су да је приватизација била неопходна како би се НТВ заштитила од ликвидације, међутим иако је већина гласала „за“ многи сматрају да би требало размотрити и неке нове могућности.

Саша Радовић, председник синдиката запослених у НТВ, каже да нико од запослених не зна какав ће бити исход.

Радимо пуном паром као да се ништа не догађа. Сматрам да Град не сме да изгуби телевизију и није поштено да Ниш буде у запећку и да нема свој јавни сервис, као што има Београд и Војводина. Ми смо чак и за интегрисање са јавним сервисом ако треба. Појавиле су се идеје да би грађани покушали да откупе НТВ, а сакупљено је и 35.000 потписа, каже Радовић.

Дуг телевизије 22 милиона

Градоначелник Ниша Зоран Перишић приликом усвајања модела приватизације изјавио је да су дугови телевизије око 22 милиона динара и да ће потенцијалном купцу потраживања бити отписана. ЈП „Нишка телевизија“ основано је  1995. и емитује дневно 18 сати програма сопствене продукције.

Анкета: Да ли сте за приватизацију НТВ?

Супротно вољи грађана

Одлука је супротна вољи грађана. Информације везане за специ фичности живота и проблеме овог дела земље може задовољити само постојање регионалног јавног сервиса, каже Гордана Ливада.

Маркетиншко оруђе власти

Приватизације медија су показале да, иако би требало да имају слободнију уређивачку политику, они су маркетиншко оруђе владајуће опције. Против сам приватизације, истиче Бобан Микић.

Потреба града

Не допада ми се приватизација и град треба да има своју телевизију. Сећам се како су се гасиле телевизије и не бих волела да и НТВ прође тако, сматра Јелена Петровић.

 

Коментари (5)

Остави коментар
сре

27.05.

2015.

Vesna [нерегистровани] у 18:03

Re:

Pridružuje se i Duvanište! E pa ne damo NTV!!!

Одговори
сре

27.05.

2015.

DURLANAC [нерегистровани] у 15:06

PRETERASTE GA BAŠ!

E, pa Belogrđani, ne damo. Izgleda da vi pak oćete da mi malo šetamo i udaramo u onija naši lonci, šerpe i poklopci. Izgleda da opet tražite da uzimamo pištaljke u ruke i da izripujemo na ulice! Dosta je bilo. NTV ne damo! Malo morgen će da ugasite Nišku!

Одговори
сре

27.05.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 12:43

stari nislija

Koliko vidim moje Nišlije se organizuju da izađu na ulice! NTV je naša Niška televizija i nema nikakvih šansi da nam je otmete! Rešili smo da plaćamo našu televiziju a ne beogradsku! Živi bili pa videli!

Одговори
сре

27.05.

2015.

Niška Palilula [нерегистровани] у 12:13

Ne damo NTV

Dalje ruke odm nase televizije beogradski mangupi. Šta hocete, da Vam mi finansiramo RTS I 6 kanala RTV-a, 4 kanalanovosadskog radija, 4 kanala Radio Beograda, 202, Politiku, a da mi nemammo ništa. Ne damo NTV ni po koju cenu. Setite se 96, ne izazivajte nas da izlazimo ponovo na ulice. NTV je naša i TAČKA. Hoću da plaćam pretplatu za NTV ako treba i 500 dinara, ali neću za RTS ni dinar. Mi želimo naše servisne informacije, a ne beogradske! Mi Palilulci se već organizujemo sa Bulevarcima, Trošarincima, Banjcima i Durlancima i branićemo NTV PO SVAKU CENU

Одговори
сре

27.05.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 10:57

nislija

Svaka cast moje NISLIJE ! Kupicemo nasu televiziju NTV , I sta ce onda biti !? Ko moze da spreci da 300 000 ljudi hoce da placa svoju televiziju ! Nislije su pokazale po ne znam koji put da su odlucne hrabre i da znaju sta im je neophodno bez obzira na politicke odluke ! U nadi da ce te mi objaviti komentar VELIKI POZDRAV IZ N I S A !!!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси