Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

22. 05. 2015.

Извор: Привредни преглед, Танјуг

У Србији више од 1.000 медија

У Србији је тренутно више од 1.000 медија у функцији, а приватизација медија који су у потпуном или делимичном власништву државе, биће спроведена у роковима које предвиђа закон“, изјавио је јуче државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић.

„Фасцинантно је да у Србији постоји 110 телевизија, 325 радиостаница, више од 500 штампаних медија које издаје више од 300 издавача“, казао је Мирковић на конференцији „Изазови корпоративне друштвене одговорности: Како то раде најбољи?“, а пренео Танјуг.

Он је подсетио да је пре доношења сета медијских закона прошле године, број регистрованих јавних гласила, што је назив за медије по претходном закону, био 1.440.

„Међу њима се налази велики број оних који више не постоје, али више од 1.000 медија са тог списка и даље су у функцији. Консолидација медијског тржишта је приоритет и након приватизације медија знаће се тачно ко су власници“, рекао је Мирковић, наводећи да се тај процес одвија редовним путем, у законским оквирима.

Мирковић је поновио да је консолидација медијског тржишта од кључне важности за уређивање медијског простора у Србији.


Коментари (7)

Остави коментар
пет

22.05.

2015.

Kragujevcanin [нерегистровани] у 23:23

Re: bara

Kurtivoje, tvoj nadimak sve govori o argumentaciji. Pa zašto se Saša Mirkovic, Dušan Janjic, Ljilja Smajlovic i Vukašin ne smaknu sa državne grbače. Oni bi da skinu sve ostale a da oni lapaju sve više i više i više. Pa Mirkovic je clan radne grupe, pomoćnik ministra, državni sekretar. Nabili ste se u radne grupe gde za jedan sastanak svi iz Medijske koalicije uzimate po 30000 dinara i delite narodni novac privatnicima i sebi UNS-u, NUNS-u, Lokal press-u. Petar Jeremić je u deset komisija, Saveta ... On je u više komisija nego što je novinarskih članaka napisao u životu. Uzimate na veliko ... Ali polako, pravda je spora, ali dostižna!

Одговори
пет

22.05.

2015.

Kurtivoje [нерегистровани] у 15:50

Nema sladje od državnog posla

Naviklo je to da živi na državnoj kasi, ali ovako svi od nule, pa da vidimo ko koliko vredi. Država dodeli Tanjugu 2 miliona, a Beta i Fonet od nule, pa država dodeli nekoj Televiziji u Kragujevcu 80 miliona, a ostali od nule. Nagurali stotine zaposlenih, a polovina ne proizvodi program, ostali nemaju pojma šta rade. Na tržište, pa da vidimo koliko vredite. Srbiji ne treba ovoliko medija, pa neka se sve svede na 200. Ovako mala bara mnogo krokodila, a ovih na državnoj grbači najviše.

Одговори
пет

22.05.

2015.

Zabrinuti [нерегистровани] у 15:21

Telekomova Arena

Sta ce biti sa Arenom, znamo da se finansira drzavnim novcem, da su kupili pravo na prenos Super lige za naredne tri godine, a da ce se mozda 1.jula ugasiti?! Ocigledno je da su oni imali unapred neka saznanja inace se nikada na tako skup, a u datim okolnostima, potpuno nelogican korak, nikad ne bi usudili.

Одговори
пет

22.05.

2015.

branko [нерегистровани] у 12:27

Re:

Pa moraju po ubrzanoj proceduri zato sto su i zakoni donoseni po ubrzanoj proceduri, nekome se ocigledno zuri.

Одговори
пет

22.05.

2015.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 11:38

(Samostalna) elektronska izdanja

Da li su u tih "vise od 1.000 medija" u Srbiji uracunata i samostalna elektronska izdanja, s obzirom da se pod "medijem", u smislu clana 29. stav 2.Zakona o javnom informisanju i medijima podrazumeva, pored dnevnih i periodičnh novina, servisi novinskih agencija, radio-programi i televizijski programa, i elektronska izdanja tih medija, kao i samostalna elektronska izdanja (uređivački oblikovane internet stranice ili internet portali), a koji su registrovani u Registru medija, u skladu sa ovim zakonom, a da "elektronsko izdanje", po clanu 4. tacka 19.Zakona o elektronskim medijima, jeste uređivački oblikovana internet stranica ili internet portal.

Одговори
пет

22.05.

2015.

zurnalist [нерегистровани] у 11:31

što je brzo to je i kuso

Čudno je to kako se sada odjednom pominje privatizacija za medije po ubrzanom postupku. Ako se već toliko inistiralo na medijskim zakonima i u slučaju prodaje medija trebalo bi poštovati redovnu proceduru. Šta reći, osim - OPROSTI IM BOŽE NE ZNAJU ŠTA RADE! Što tako ubrzano ne rešiše za zaposlene socijalne programe, pa da medijski radnici mogu bar dostojanstveno da " odu" u neizvesnost,odnosno u borbu sa siromaštvom koje sledi za njih i njihove porodice posle 1. jula.

Одговори
пет

22.05.

2015.

Neša [нерегистровани] у 10:33

Mediji su stub društva...

"Fascinantno je da u Srbiji postoji 110 televizija, 325 radio stanica, više od 500 štampanih medija" kaže predstavnik Globalističke korporatokratije i nudi nam rešenje "kako to rade najbolji u korporativnoj društvenoj odgovornosti". Treba skinuti paučinu sa očiju javnosti ali i medijskih uposlenika, urednika i vlasnika. Korporacijama je profit primaran a "društvena odgovornost" na začelju. Mirković & ANEM & Korporatokratija Co. rade na uništavanju svih medija koji nisu njihovi. Nužan je otpor tome! Ali, zašto Srbija ne štiti svoju armiju informativno-propagandnih aktivista u odbrani njenih interesa nejasno je! Zašto su mediji i uposleni pušteni niz vodu? Zbog "ulaska" u EU koga neće nikada biti, lepog i lagodnog života od foteljašenja ili možda ucenjenosti nečim? Sramotno... Poslednja organizovana medijska odbrana interesa države bila je u vreme NATO agresije. Od tada je na delu nečinjenje odbrane aktivnom pasivnošću.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси