Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Стиже позив за лицитацију Студија Б
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

21. 05. 2015.

Извор: Б92

Стиже позив за лицитацију Студија Б

Агенција за приватизацију требало би да следеће недеље огласи продају Студија Б, најавио је директор Агенције за приватизацију Љубомир Шубара.

Шубара је у разговору с новинарима казао да је припремљена сва документација за приватизацију тог медија, али и додао да ће тешко бити могуће да продаја те медијске куће буде окончана до краја јуна, како прописује Закон о јавном информисању.

У том случају, како је објаснио, приватизација би била прекинута, акције би биле пренете на запослене, а уколико се они тога не би прихватили, Студио Б би био угашен. 

Тај модел биће, истакао је, примењен на сва 72 медија у којима држава има већинско власништво, а која по Закону о јавном информисању треба да буду приватизована до 1. јула ове године. 

Највећи проблем је, како је рекао, што медији нису припремили неопходну документацију да се објаве јавни позиви заинтересованим купцима, а ни локалне самоуправе, као власници највећег броја неприватизованих медија, нису донеле потребне одлуке. 

Питање је, каже, шта се сада може урадити до 1. јула, осим да Министарство културе тражи измену закона и пролонгирање рока за приватизацију медија. У супротном већина медија ће бити вероватно угашена.

Закон о јавном информисању прописује да медији чији је оснивач држава или локална самоуправа, морају бити приватизовани до 1. јула ове године, након чега ће престати њихово финансирање из буџета. 

Уколико медији не буду приватизовани до тог рока, предвиђено је да власништво буде понуђено запосленим у тим медијима. Уколико запослени то не буду прихватили, медији ће бити брисани из регистра јавних гласила.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси