Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Јединог купца за ТВ Панчево не бије добар глас
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

20. 05. 2015.

Аутор: Олга Јанковић Извор: Политика

Јединог купца за ТВ Панчево не бије добар глас

Радио-телевизија Панчево обавестила је своје гледаоце да ју је посетио Зоран Мајдак, власник фирме „Media solution” и могући купац овог регионалног електронског медија.

 

У Телевизији кажу да им је име те фирме, регистроване као агенција за информисање, маркетинг и СМС услуге познато јер је управо са њеног мејла, септембра прошле године, пријаву о заинтересованости за приватизацију РТВ Панчево Агенцији за приватизацију, поднео извесни Игор Живковић и то као физичко лице, а таква пријава стигла је и у панчевачку Градску управу. Иако су били, кажу, затечени овом изненадном посетом, уприличили су му обилазак телевизије уз напомену, да зграда у строгом центру града, у којој су и сами станари, није предмет продаје.

Име Зорана Мајдака, међутим, познато је јавности у вези са преварама преко СМС квизова, а у медијима је помињан као власник више радио и телевизијских станица које нису имале дозволе за рад или су биле забрањиване  због незаконитог коришћења СМС-а у програму.

У новембру 2012, како преноси ТВ Панчево, МУП је издао саопштење да је „полиција привела 18 особа, међу којима и Зорана Мајдака, осумњичених да су малверзацијама прибавили корист већу од 15 милиона евра”. Тада су медији наводили да су осумњичени на телевизијским каналима ТВ „Дуга” и ТВ „Астро” и радио-станицама „Народни радио” и „Центар”, са којима се Мајдак доводи у везу, организовали телефонске робно-новчане квизове. „Варани су грађани који су се јављали, а нису укључивани у програм, већ су стављани на чекање како би њихови позиви остварили што већи број телефонских импулса са додатом вредношћу”, завршава ТВ Панчево навођење саопштења МУП-а.

– Ја ни за шта нисам осуђен и није ми забрањено да радим. Радим и овде и у иностранству,  а пријаве су у Агенцији прихваћене нормално. Иначе, у законском року, пријаву Агенцији за приватизацију  послала је и фирма „Entertainment media group” чији сам власник и то за куповину Студија Б и РТВ Панчево, изјавио је за „Политику” Зоран Мајдак.

Градска управа није добила никакав допис или информацију о намерама заинтересованих да куповину Телевизије, тврди Јасмина Вечански, чланица Градског већа задужена за информисање.

„Градска управа је  само дала модел за приватизацију и цену, али адресе за сваки даљи контакт заинтересованих су Агенција за приватизацију и Радио-телевизија Панчево, каже Вечански.

РТВ је објавила и неке детаље разговора Зорана Мајдака и Татјане Јелесић, директорке ове медијске куће, где се каже да их је он обавестио да није заинтересован да се сигнал емитује из Вршца, како би покрио јужни Банат, него да га искључиво занима сигнал са Авале, пошто у Београду има клијенте, а Јелесићева је сазнала и за његову идеју да би назив Радио-телевизија Панчево, требало променити у „Озон” како би се изгубио предзнак локалног карактера.

Мајдак то, међутим, демантује и тврди да је дошао да се распита о цени и упозна са стањем куће.

– Наш циљ је да то остане информативна, али на нивоу продукције национална телевизија, да у каблу покренемо програм за целу Србију у шта бисмо уложили милион евра. Што се тиче сигнала, није тачно да сам искључиво за сигнал са Авале, али он нам треба због тржишта. Занима нас Банат, али нас занима и читава Србија. Такође, намера нам није да отпуштамо људе, што сам им и рекао већ и да запослимо нове – каже Мајдак.

Шездесетак запослених и хонорараца, већ месецима, раде у стрепњи како ће се завршити неминовни процес приватизације са оваквим купцима. Ову прву посету можда будућег власника ове медијске куће, која постоји 23 године, нису желели опширније да коментаришу, осим што је за „Политику”, главна и одговорна уредница, Невена Симендић кратко рекла:

„То није опција коју су грађани овог града и региона заслужили”.

РТВ Панчево је, иначе, међу ретка четири од 76 медија у Србији који би, захваљујући на време спремљеној документацији, у најскорије време могла да стигне до продаје. И Град је поштовао налоге закона, па је Агенцији послао предлог модела приватизације и то продајом капитала, који омогућава да се у року од пет година задржи медијска делатност. На првој аукцији почетна цена ће бити пет милиона динара, половина од процењене укупне вредности капитала. Ако прва не успе, следи друга продаја са упола нижом почетном ценом, а ако ни тада не буде купаца, закон каже, да би нови власници медијских фирми могли да постану и њихови запослени.

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

20.05.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 16:54

NAJVEĆI PREVARANT

Nema većeg prevaranta u sferi televizije od Majdaka i njegove grupe.
Neka se TV Pančevo raspita šta se dogodilo sa Stankom televizijom ili koliko je serija
u vlasništvu Prava i Prevodi i drugih lokalnih distributera Majdak i co. piratizovao.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси