Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Ускоро први позиви за приватизацију медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

08. 05. 2015.

Извор: Привредни преглед

Ускоро први позиви за приватизацију медија

„И даље искључиво говоримо о 1. јулу ове године као крајњем року за приватизацију и излазак државе из власничке структуре медија на свим нивоима власти“, рекао је државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић

Одлагање приватизације медија неће бити, а први позиви могу се очекивати наредних дана, речено је на семинару АНЕМ−а посвећеном примени медијских закона у Суботици. Државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић каже да одлагања овог процеса приватизације неће бити, а да у том послу сада кључну улогу имају Министарство привреде и Агенција за приватизацију.

„Без обзира на разне гласине и спекулације да ће доћи до пролонгирања тог рока, из перспективе данашњег дана ја могу да вам потврдим да се уопште не разматра та опција. И даље искључиво говоримо о 1. јулу ове године као крајњем року за приватизацију и излазак државе из власничке структуре медија на свим нивоима власти“, рекао је Мирковић новинарима, а пренео Тањуг.

Он очекује да ће ускоро бити завршен процес одлучивања о пројектном суфинансирању, и на нивоу Министарства и на нивоу локалних самоуправа, те да ће од 1. јануара 2016. на локалном нивоу постојати искључиво пројектно суфинансирање. 

„Буџет за пројектно суфинансирање повећан је у тој мери да је у овом тренутку Министарство културе и информисања и Влада Републике Србије, кроз пројектно суфинансирање садржаја, највећи појединачни донатор. То се до сада никада није десило и ми очекујемо да ће се та сума само повећати и неће се смањивати. То треба да ураде и локалне самоуправе“, рекао је Мирковић.

Руководилац одељења за комуникације Агенције за приватизацију Зоран Павић рекао је да се први позиви за аукције капитала медија у државном власништву и власништву локалних самоуправа могу очекивати у наредним данима. Према његовим речима, Агенција тренутно заокружује приватизациону документацију и прикупља одлуке локалних самоуправа о моделу приватизације.

„Реално треба очекивати у наредним данима, практично врло брзо да се распишу први јавни позиви за приватизацију медија. С обзиром на кратке рокове, Агенција ће се трудити и учинити све што је могуће да у најкраћим законским роковима реализује процес приватизације сваког појединачног медија“, рекао је Павић.

Медијски експерт Раде Вељановски подсетио је да је повлачење државе из власничке структуре медија предвиђено законом због дистанцирања медијског система од политичких утицаја и утицаја власти. Међутим, како каже, то не значи да се преласком власништва у руке приватника и појединаца неће догодити нешто слично, али да постоје светска искуства и регулаторни и други активни начини да се те негативне последицу сузбијају.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

08.05.

2015.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 14:33

Privatizacija javnog informisanja - po svaku cenu!

Nikad mi nece biti jasno zasto delatnost javnog informisanja ne mogu da obavljaju organizacije u javnoj svojini, vec, iskljucivo i po svaku cenu, organizacije u privatnoj svojini.

Takodje, nikad mi nece biti jasno zasto pre godinu dana nije povucena Strategija razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2016. godina, u kojoj i dalje postoji deo V.4. "Javni regionalni radio i televizijski servisi", a u Zakonu o javnom informisanju i medijima u clanu 10. propisana je "cudna" odredba: "Ustanove javnih medijskih servisa (usluga) i drugi mediji koji deluju u skladu s načelima javnih medijskih servisa (usluga) ... ".

O sadrzaju Preporuke br. R (96) 10 Komiteta ministara država članica o garantovanju nezavisnosti javnog servisa radio-difuzije (http://www.coe.int/t/dghl/standardsetting/media/doc/translations/serbian/Rec%281996%29010&ExpMem_sb.pdf), koja se pominje u Strategiji, ne treba trositi reci.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси