Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Радници РТВ Бујановац апелују да се спречи приватизација и гашење те медијске куће
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

30. 04. 2015.

Извор: Данас

Радници РТВ Бујановац апелују да се спречи приватизација и гашење те медијске куће

Запослени у Радио Телевизији Бујановац, чланови Синдиката новинара Србије (СИНОС), упутили су 23. априла отворено писмо председнику Србије, председнику Владе, председници Парламента, шефовима посланичких група, Министарству културе и информисања, Координационом телу за југ Србије, председнику опстине Бујановац и шефици Мисије ОЕБС-а у Србији, у ком их позивају да спрече приватизацију и гашење њихове медијске куће.

Апел су упутили и Уставном суда, од ког траже да се хитно изјасни о Уставности медијских закона.

Апел су потписали запослени све три националности које живе у овом граду: албанске, ромске и српске.

,,Ми, доле потписани, апелујемо да у складу са функцијом коју обављате не дозволите гашење Радио Телевизије Бујановац и спречите последице које би из тог поступка проистекле.

Радио Телевизија Бујановац професионално обавља своју уставну и законску функцију благовремено и комплетно информише грађане о свим питањима од значаја за живот у овој средини. Стриктном применом новог сета медијских закона локална самоуправа мора да се повуче из медија до 1. јула док је националним саветима дозвољено да оснивају медије. На тај начин угасиће се ТВ Бујановац, која емитује програм на албанском, српском и ромском језику, а оставља се могућност Националном албанском савету да отвори своју телевизију.

Ми, запослени у овој медијској кући, уз подршку руководства општине, не желимо и не дозвољавамо да нас делите по националној основи. Захтевамо од Вас да одредбе закона ускладите са Уставом Србије који у ставу 50 прецизира да свако у Србији може да оснује медиј.

И немојте нас више обмањивати да Брисел тражи да се држава повуче из медија. У државама Европске уније, у земљама у окужењу постоје регионални и локални медији. Нисмо чули да Брисел од њих тражи да угасе медије. Зашто онда то радите овде? Коме је потребан овај хаос, настао као последица лоших закона?

Уредбом о бесплатној поделии акција, по којој готово нико и не може да постане акционар, унели сте додатну конфузију. Да ли ће тај акционар, ако га буде, преузети и дугове, обавезе и да ли је способан за такву одговорност? Зауставите се овде.

Док још није касно и док последице не буду непоправљиве, покрените процедуру за измену погрешних одредаба закона, а има их, још. Са медијским стручњацима. али и са представницима запослених усагласите и припремите закон који ће заиста бити демократски, у интересима јавности, а не за потребе лобија који, сада је свима јасно, стоји иза овога. Уз добру вољу и под условом да вам је истински стало до слободе медија, лако ћемо доћи до договара.

Стога апелујемо да не дозволите да политичко финансијски лобији затворе Радио Телевизију Бујановац, која је реорганизацијом потписника споразума 2002. године до тада једнонационалне медијске куће постала модерни и професионални сервис за локатну заједницу као целину, отворену и приступачну свим својим различитим политичким, етничким и социјалним компонентама".

У апелу Уставном суду Републике Србије запослени у Радио Телевизији Бујановац су истакли:

„Позивамо вас да хитно узмете у разматрање Иницијативу за оцену уставности Закона о јавном информисању коју су Вам 20. септембра 2014. године поднели Синдикат новинара Србије (СИНОС) и Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС).

Ви сте једини који у овом тренутку својом одлуком можете спречити несагледиве последице које ће настати после приватизације наше медијске куће.

Закаснела одлука Уставног суда неће моћи да исправи ненадокнадиву штету која ће бити учињена."

Синдикат новинара Србије (СИНОС)

Коментари (1)

Остави коментар
суб

02.05.

2015.

Jagodinski Žižak [нерегистровани] у 10:53

NEMOJ SAMO DA GOVORE - TO JE U INTERESU NARODA

Ne mogu da verujem da radnici RTV Bujanovac (na žalost,isti je slučaj i sa ostalim lokalnim medijima) nisu razumeli razlog (koja je svrha,šta je stvarni cilj) donošenja ovog i ovakvog Zakona o javnom informisanja i medijima,kad u otvorenom pismu kažu: " Mi dole potpisani,apelujemo da u skladu sa funkcijom koju obavljate ne dozvolite gašenje Radio Televizije Bujanovac i sprečite posledice koje bi iz tog postupka proistekle.Uz dobru volju i pod uslovom da vam je istinski stalo do slobode medija,lako ćemo doći do dogovora".
Zar se treba pitati,kome (ni)je " ISTINSKI STALO DO SLOBODE MEDIJA " i uopšte do postojanja srpskih medija.Danas to nije teško uočiti.A nije problem ni reći istinu.Čija može biti želja i namera ostvariti što veću zaglupljenost srpskog građanstva.A država,šta od nje očekivati?!Od svi zala koja joj se svakodnevno nameću,redosled prihvatanja bira po svom nahođenju,pa se ovoga puta pravi da ne shvata,i da ne vidi u koji sunovrat korača srpsko novinarstvo.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси