Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Најпримамљивији "Глас Подриња" и РТВ Шабац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

15. 04. 2015.

Аутор: Д. Ераковић Извор: Данас

Најпримамљивији "Глас Подриња" и РТВ Шабац

До првог јуна, по сили закона, 63 медија у Србији у којима удео има држава мора да се приватизује.

С обзиром на дубоку економску кризу тешко је очекивати да ће бити јагме за медијима.

Показало се да и у богатијим земљама нема зараде у овој сфери, поготово у оним штампаним, па ће куповина бити углавном питање некаквог престижа и жеље за друштвеним утицајем.

Уосталом, и првобитна приватизација веома лоше је прошла, већина тих медија је или угашена или сведена на низак ниво квалитета.

У Шапцу веома извесно је да ће нове власнике добити ЈП РТВ Шабац и лист „Глас Подриња“. Пре свега зато што имају одређено тржиште и квалитет, и предуслове даљег развоја. Као ретко у којој средини, у Шапцу је осамдесетих година подигнута зграда тадашњег РНИРО „Глас Подриња“, са око 3.000 квадрата.

Грађена је делом из средстава самодоприноса грађана, а и сами запослени, њих око стотину, дали су по неколико плата да добију пристојан дом за рад.

Касније, обавезном поделом на врсту гласила, листу „Глас Подриња“ припало је приземље око 700 квадрата. Великим делом због тога, али и због стварног утицаја у Шапцу и општинама Мачванског округа, у приватизацији лист је продат за рекордних 700.000 евра.

Међутим, нови власници: свештеник Богдан Симанић и предузетник Слободан Теодоровић нису се најбоље снашли у улози власника једног недељника.

Недуго по приватизацији цела једна екипа од десетак новинара и сарадника, на челу са главним уредником, због неразумевања са власницима напушта редакцију и оснива нови лист.

Са преосталим новинарима и ангажовањем нових сарадника „Глас Подриња“ и даље је редовно на киосцима, али због тога што последњу рату нису измирили раскида се приватизација и лист је поново на продаји.

Од средине 2013. године заступник капитала је Драган Мирковић, и за то време измирени су дугови и стабилизовано је пословање.

С обзиром на традицију дужу од 70 година, солидан тираж за наше услове, али и приход од читуља и реклама који износи барем 400,500.000 динара по броју, као и мали број запослених око 15, за очекивати је да ће лист лако добити новог власника. ЈП РТВ Шабац поседује више од 2.000 квадрата пословног простора, по два радио и ТВ студија, солидну опрему, а оно што је најважније има и искусну екипу новинара и сарадника.

Радио Шабац је осамдесетих година био вероватно најслушанија станица у тадашњој Југославији, али бројним драстичним променама, од чега и рушење стометарске антене на Корману, свео се на локални оквир. И у садашње време Радио Шабац је сачувао информативни део програма, али је базиран на локалну средину и има општинску фреквенцију.

ТВ Шабац је за двадесетак година изградио свој имиџ озбиљне информативне куће уз одређене забавне садржаје. Поседује регионалну фреквенцију, а годишњи приход, заједно са радијом, износи око 50 милиона динара. Нешто мање од половине прихода остварује на тржишту, а знатан део је из градског буџета. Све укупно са око 50, што стално запослених што хонорараца у радију и телевизији, ово јавно предузеће требало би лако да добије власника.

Мала вајда од акција

Ако се не обави предвиђена приватизација, што је услов Европске уније, медији ће путем акција бити предати у власништво запослених. Међутим, с обзиром на кретања на тржишту тешко да ће запослени бити у могућности да без додатног капитала успешно наставе своју медијску мисију.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси