Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Новинари неће моћи да газдују медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

10. 04. 2015.

Аутор: И. Мићевић Извор: Вечерње новости

Новинари неће моћи да газдују медијима

Већина новинара и других запослених у 74 локална и државна медија неће моћи да добије бесплатне акције, које ће се делити ако се за кућу у којој раде не појави купац! Мада закон предвиђа да, ако медијска кућа не буде продата до првог јула, радницима акције буду поклоњене, Влада је донела уредбу која значајно мења ситуацију власници свог радног места моћи ће да постану само они новинари и други запослени који никада раније нису уписали бесплатне акције за, рецимо, Аеродром или НИС.

А с обиром на то да је више од 4,8 милиона пунолетних грађана уписало бесплатне акције, међу њима је и већина новинара...

И њих су занела обећања некадашњег министра Млађана Динкића да ће сваки грађанин од продаје јавних предузећа добити хиљаду евра! 

Ни хиљаду пута изговорено, ово обећање није успело да постане истина, а запослени у медијима чији власници су локалне самоуправе или држава, последњом уредбом Владе схватили су да ће већина још једном остати празних руку.

"На волшебан начин многе медијске куће, за које се не нађу прави купци, заправо ће поново доћи у руке државе. Биће одређен  број акција, малобројни запослени добиће акције према години радног стажа, а све што преостане ићи ће у Акционарски фонд, као акције Републике Србије. Њима се не тргује, јер је реч о затвореном друштву, па ће  држава наставити да газдује медијима, иако је закон писан пре свега да би држава из њих изашла. Ако се то догоди, Закон о медијима и информисању биће потпуно обесмишљен у веома важном делу, а прича о бесплатној подели акција запосленима пала би у воду", сматра Нино Брајовић из Удружења новинара Србије.

Не може уредба бити старија од закона. Закон каже да се акције деле запосленима у медијима. Не поставља додатне услове, који постоје у уредби. Закон чак и не помиње пензионере, којима уредба даје право на бесплатне акције. И Влада и Скупштина Србије требало би да дају аутентично тумачење уредбе и закона, како би се знала правила.

Да ће ограничења у расподели акција постојати потврђује Саша Мирковић, државни секретар Министарства културе и информисања.

Он каже да ће медијско сувласништво моћи да добију грађани који до сада нису уписали бесплатне акције. Исто је, додаје, важило и када су уписиване акције 2010. године. Мирковић објашњава и да динамика процеса приватизације зависи од локалних самоуправа.

Он каже да се још не зна ко су потенцијални купци, јер изјашњавање о заинтересованости није формално пријављивање.

"Многи потенцијални купци нису хтели ни да шаљу писмо о заинтересованости", јер нису знали цене, наводи Мирковић.

Оног тренутка када буде оглашена аукција, знаћемо ко је заправо заинтересован. Све што се сада спомиње су само спекулације. А ако поједине локалне управе  наставе да игноришу процес приватизације, то ће водити у поделу бесплатних акција. Они који не буду нашли купца у два круга, или чије акције после тога нико не буде желео, биће угашени и обрисани из регистра медија. Исто би могло да се деси и онима чији дуг прелази укупни капитал. А запослени у медијима које чека продаја, на сајту Агенције за приватизацију могу да провере имају ли право на део капитала куће у којој раде.

Продају велике

За приватизацију државног дела власништва у "Новостима" и "Политици" поступак треба да покрене Влада Србије. Министарство привреде задужено је да одлучи о приватизацији новинске агенције Тањуг. За локалне медије одлуку доносе локалне самоуправевласници.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси