Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Агенција тражила, Панчево прихватило већу почетну цену РТВ Панчево
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

10. 04. 2015.

Извор: rtvpancevo.rs

Агенција тражила, Панчево прихватило већу почетну цену РТВ Панчево

Иако се очекивало да почетна цена на првој аукцији за РТВ Панчево буде 5 милиона и 300 хиљада, градска Скупштина је на захтев Агенције за приватизацију данас донела одлуку да се у продају крене од 10 милиона и 600 хиљада динара.

 

Опозициони одборници су запитали да ли ће онда неко и купити градски медиј. Расправе, иначе, није много било, осим још код одлуке о кредитном задужењу Града, те је Скупштина завршена за 43 минута. Панчевачка Скупштина је још у новембру донела Одлуку о методу и моделу приватизације РТВ Панчево, у којој је предожила да се на продају понуди капитал градског медија, чиме је требало да буде и завршен цео посао што се тиче локалне самоуправе.

Међутим, пре две недеље јавила се Агенција за приватизацију и тражила нову одлуку, у којој би била наведена и почетна цена. Па, иако се очекивало да се на првој аукцији крене од половине процењеног капитала, то јест од 5 милиона и 300 хиљада, о чему је одлуку, бар до сада, доносила Агенција, Агенција је тражила да градска Скупштина донесе одлуку да се на првој лицитацији крене од пуне цене процењеног капитала, то јест од 10 милиона и 600 хиљада динара. И Скупштина је донела такву одлуку. Тиме се практично отежава продаја, приметили су и представници Лиге социјалдемократа Војводине у панчевачкој Скупштини.

- Шта ће бити ако прођу два круга приватизације, да ли ће се акције понудити запосленима, ко ће моћи да упише акције и шта ће бити са запосленима? То је нешто на шта треба да се обрати пажња и нешто о чему Град треба да размишља јер се рок за приватизацију ближи, рекао је Владан Кељевић, одборник ЛСВ-а. Након одборника Кељевића поводом РТВ-а Панчево нико ништа није имао да примети, а тако је протекла и следећа половина дневног реда. Следиле су одлуке о расписивању конкурса за директора ЈКП-а „ВОД-Ком“ у Јабуци, о набавци опреме за Болницу, плану рада Комуналне полиције, извештају о раду Културног центра, Дома омладине, Завода за заштиту споменика. Извештаји су се ређали, а образложења и расправе о њима није било. То је и  био разлог за реакцију из редова СДПС-а и ЛСВ-а.

- И прошле године сам предлагао Супштини, и поново предлажем градоначелнику, као човеку који председава Већем, да се извештаји и планови рада јавних комуналних предузећа анализирају на наменским седницама, како бисмо могли да анализирамо рад тих људи. На овај начин чини ми се да олако прелазимо преко оног од чега живимо, рекао је Рајко Мијовић, шеф одборничке групе СДПС-а.

- Ниједног дирктора установе нисмо видели за говорницом да било шта каже.Можемо да прочитамо из извештаја, али сви знамио како се пише извештај. Тамо је све „сјајно и бајно“. То би требало да се практикује, али не зато што бирамо, већ постављамо те људе. Нису они ту зато што су страначки првенци, него зато што их је Скупштина поставила, и њих као директоре, и већнике и градоначелника, казао је Милош Веселинов, шеф одборничке групе ЛСВ-а. Подизање кредита од 423 милиона динара, годину дана или нешто мање, по мишљењу Владана Кељевића из Лиге, може да значи и буђење ради избора.

- Сасвим случајно се то дешава у предизборној години, што је, изгледа, метод сваког вођења власти, поготово на локалу. Да ли је ово могло парцијално у периоду читавог мандата да се ради како би се избегло кредитно задужење, питао је Владан Кељевић. Милоша Веселинова, шефа одборничке групе ЛСВ-а, интересовало је колико је до сада плаћана кирија за вртић на Котежу II, који би сада Град требало да купи за 140 милиона динара. Одговор је добио од Миодрага Радојковића, члана Градског већа, који је казао да се кирија плаћа „Марфин” банци већ две године у износу од два евра по квадрату, а да вртић има 1.600 квадрата, и да су почели преговори о куповини објекта.
- Закуп је продужен до октобра. На челу стручног тима који чине градске стручне службе је заменик градоначлника. И да вас обавестим, цена није више 140, већ је пала на 120 милиона. До следеће седнице може да буде испод 100, видећемо, рекао је Миодраг Радојковић, члан Градског већа.

- Да ли закуп може да се продужи, па да се од тог новца изгради вртић на Стрелишту. Можда милион евра који се даје за Бајку може да се искористиза нови вртић, а да наставимо да изнајмљујемо овај, питао је Милош Веселинов.

- Власник закључује уговор о закупу. У Уговору пише да закупац у неком тренутку може да раскине уговор и предложи куповину. Марфин банка је то урадила и дошли смо пред одборнике, казао је Миодраг Радојковић. Пошто је Оливер Петковић из ЛСВ-а поднео оставку, како је написао, из личних рзалога, заменио га је Марко Самарџић, електротехничар из Банатског Брестовца, са листе исте странке. Петковић је, иначе, однедавно помоћник покрајинске секретарке за спорт и омладину Маринике Тепић. Цела Скупштине од 33 тачке дневног реда завршена је за 43 минута, што значи да је по тачки, укључујући и прихватање дневног реда, потрошено 1 минут и 18 секунди.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси