Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Траже купца за најслушанији радио
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

04. 04. 2015.

Аутор: Биљана Вучковић Извор: Блиц

Траже купца за најслушанији радио

Након одлуке да Радио Суботица буде приватизована по почетној цени од 2,4 милиона динара, запослени тврде да за њих нема опстанка.

У најслушанијем суботичком радију, који емитује програме на српском, мађарском и хрватском језиком, и емисије на буњевачком и немачком језику из спољне продукције, запослено је 40 људи.

Љубиша Степановић, директор Радио Суботице, каже да је овај медиј доведен у ситуацију у којој нема наде да доживи ни Божић.

Све је ово последица лобистичке акције која траје десетак година, а заснива се на лажи да Европа не дозвољава локалним самоуправама да имају своје медијске сервисе. За нас је 1. јул дан одлуке, али након тридесетогодишњег искуства не видим начин да се месечно обезбеди неопходних 4,5 милиона динара за Радио Суботицу. Ово је екстремно непријатно стање за медије који раде на више језика јер су наши капацитети и трошкови вишеструки, наглашава Љубиша Степановић.

Према владином програму решавања запослених биће направљена процена с колико људи може најрационалније да се ради, колико је вишак и колико је потребно за отпремнине.

С друге стране, постоји уредба по којој се ради поступак приватизације и очекујем до 20. априла да буду објављени јавни позиви за продају. До средине маја би требало да знамо да ли ће бити лицитације или не. Уколико је не буде, постоји могућност другог круга и обарања цене на трећину од процењене вредности, што значи да би почетна цена била 800.000 динара. Ако не буде заинтересованих инвеститора, запосленима се Радио нуди бесплатно, али како да сваког месеца обезбеде плате и трошкове.

Почетна цена не игра улогу, поента је у даљем финансирањ,у објашњава Степановић.

Одборници СО Субитица су предложили неколико решења за спас радија, а Савез војвођанских Мађара је саопштио да ради на таквом решењу. О тим обећањима знамо из новина, али се сећам да је још давно обећано да ће све бити решено. Нико не зна шта ће бити с радијом, а мене брине шта ће бити с људима. Запослен сам од 1978, а сада као да су ми извукли тло под ногама. Имам још три године до пензије, коме сам ја потреба,н пита Иштван Бенчик, новинар коментатор.

Помиње се и могућност да, осим Националног савета Мађара, и НС Буњеваца и Хрвата покушати да нађу решење за редакције на језицима мањина, али нико не помиње редакцију на спрском језику.

Не могу да опстану

Овај медиј је и раније указивао на то да оваква врста програма не може да опстане у рукама приватника, без обзира на то што он има обавезу да задржи програм. Сви ће се побринути за програме на језицима националних мањина, док ће се на српском угасити или препустити приватнику који ће ићи на пројектно фи нансирање, што је у потпуности неизвесно истиче Славица Даковић, новинар уредник у редакцији на спрском језику.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси