Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

03. 04. 2015.

Аутор: Дијана Радисављевић Јовићевић Извор: Блиц

Студио Б хоће и Руси

До сада су писма о заинтересованости послали трговинска фирма „CTC Unit“ и грађевинска фирма „Гама систем“, а директорка Ивана Вучићевић каже да су за куповину заинтересовани и руски медији.

Дан након што је „Студио Б“ прославио 45. рођендан, Скупштина града званично је одлучила да прода ту медијску кућу.

Како је „Блиц“ већ писао, писма о заинтересованости за куповину „Студија Б“ послале су само две фирме: „CTC Unit“ по моделу приватизације продајом капитала и „Гама систем“ по моделу продаје имовине.

На наше питање како коментарише то што су се до сада као једини потенцијални купци пријавиле фирме које немају везе с медијима, чак се једна од њих бави „продајом чамаца и лустера“, директорка „Студија Б“ Ивана Вучићевић каже да оне вероватно нису једине.

Знам да су и неки руски медији били заинтересовани, а то што нису послали писмо значи да вероватно нису хтели да открију идентитет пре јавног позива. Очекујем расписивање позива у наредних месец и по. Услове под којима ће „Студио Б“ бити продат одредиће Министарство привреде у консултацији с Владом, каже Ивана Вучићевић.

Фирма „CTC Unit“ из Шимановаца се, како је већ писао „Блиц“, двадесетак година бави увозом и велепродајом електричних кућних апарата.

Власници су Бранимир Ибрахимпашић и Владимир Пашић. Тада нисмо успели да добијемо директора фирме са образложењем да ће „за коментар бити доступан следеће недеље“. Али коментар нисмо добили ни јуче, када нам је речено да га можемо позвати данас.

Према нашим сазнањима, фирма „Гама систем“ из Зуца основана је 1992, власник је Милоје Илијевски, али сем његовог имена, подаци у АПРу не показују ни број запослених нити колики профит остварује.

Фирма нема ни сајт, нити смо успели да дођемо до броја телефона. Одборници опозиције јуче су истакли да се „CTC Unit“ бави „продајом чамаца, лустера и станова“, а да је „Гама систему“ рачун у блокади од 2011.

У агенцији кажу да то што су пријављене само две фирме не значи скоро ништа. И фирме које нису послале писмо о заинтересованости моћи ће да учествују на јавном позиву. У току је процес прикупљања документације, а наредни власник „Студија Б“ ће по закону морати да задржи првобитну делатност првих пет година кажу у агенцији.

Вредност процењена на 18,8 милиона динара

Вредност „Студија Б“ процењена је на 18,8 милиона динара. Потенцијални купци ће морати да откупе тендерску докуметацију, да поднесу депозит (10 одсто од процењене вредности), а јавним позивом ће бити додати услови везани за гаранције и озбиљност учесника јавног надметања.

Јавно надметање ће, ако буде потребно, бити спроведено у два круга. У првом кругу биће понуђено 100 одсто власништва. Ако дође до другог круга, почетна цена биће 30 одсто укупне вредности, а ако ни тада не буде заинтересованих, приватизација се проглашава неуспелом. У том случају следи подела акција запосленима, а ако их запослени не прихвате, предузеће се брише из регистра и Град као оснивач одлучује шта ће даље бити с њим.

Одлуке на седници

Кредит за Макиш

ЕБРД је одобрио кредит од 13 милиона евра за реконструкцију комплекса за прераду питке воде „Макиш“.

Кредит ће бити подељен у две транше једну до 8,5 милиона евра за унапређење система испоруке воде, уклањање наслага из главног резервоара и градњу два цевовода из Саве до фабрике воде, и другу до 4,5 милиона евра за реконструкцију фабрике воде „Макиш 1“.

Планови

Одборници су, уз више урбанистичких планова, усвојили и план детаљне регулације санитарне депоније „Винча“. Тиме су створени услови за расписивање конкурса за градњу депоније, који се очекује до лета.

Споменици

Дата је сагласност за подизање споменика Момчилу Гаврићу, најмлађем војнику Првог светског рата, и бисте сликара Павла Никитовића Нике.

Земљиште

Доприноси за грађевинско земљиште биће мањи за 24 одсто у Сурчину, Обреновцу, Младеновцу, Лазаревцу, Сопоту и Барајеву, јер је тржишна вредност станова тамо нижа него у центру града.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси