Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Како ће се делити бесплатне акције медија који не буду приватизовани
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

02. 04. 2015.

Извор: НУНС

Како ће се делити бесплатне акције медија који не буду приватизовани

Влада Србије донела Уредбу о преносу капитала без накнаде запосленима код издавача медија чији капитал у поступку приватизације не буде продат до 1. јула 2015.

На основу члана 123. тачка 3) Устава Републике Србије и члана 42. став 1. Закона о Влади („Службени гласник РС”, бр. 55/05, 71/05 − исправка, 101/07, 65/11, 68/12 − УС, 72/12, 7/14 − УС и 44/14), а у вези са чланом 142. Закона о јавном информисању и медијима („Службени гласник РС”, број 83/14), чл. 61−64. Закона о приватизацији („Службени гласник РС”, број 83/14) и чл. 23−28. Закона о праву на бесплатне акције и новчану накнаду коју грађани остварују у поступку приватизације („Службени гласник РС”, бр. 123/07, 30/10 и 115/14),

 Влада доноси

 У Р Е Д Б У

О ПРЕНОСУ КАПИТАЛА БЕЗ НАКНАДЕ ЗАПОСЛЕНИМА

КОД ИЗДАВАЧА МЕДИЈА

Члан 1.

 Овом уредбом ближе се уређује пренос капитала без накнаде запосленима код издавача медија, чији капитал у поступку приватизације није продат до 1. јула 2015. године, а продаја капитала је обустављена (у даљем тексту: издавач медија).

Члан 2.

Пренос капитала из члана 1. ове уредбе врши се у виду преноса акција запосленима без накнаде (у даљем тексту: бесплатне акције).

Одредбе ове уредбе које се односе на пренос бесплатних акција сходно се примењују и на пренос удела.

Члан 3.

Право на пренос бесплатних акција имају сви запослени у издавачу медија.

Запосленима, у смислу става 1. овог члана, сматрају се држављани Републике Србије који су:

1) запослени или су раније били запослени у издавачу медија;

2) запослени у контролном, односно зависном предузећу, ако је издавач медија зависно, односно контролно предузеће.

Лицем које је раније било запослено у издавачу медија, у смислу става 2. овог члана, сматра се и пензионер.

Члан 4.

Запослени имају право на пренос бесплатних акција за сваку пуну годину проведену у радном односу код тог издавача медија.

Право на пренос бесплатних акција може се остварити највише за 35 година проведених у радном односу код тог издавача медија.

Члан 5.

Право на пренос бесплатних акција не остварује лице које је право на бесплатне акције и новчану накнаду остварило у складу са законом којим се уређује право на бесплатне акције и новчану накнаду.

Право на пренос бесплатних акција не могу остварити запослени код издавача медија за кога није, у складу са законом, покренут поступак приватизације.

Члан 6.

Вредност капитала који се преноси без накнаде утврђује се на основу  вредности капитала процењене у поступку продаје капитала издавача медија пре обуставе поступка приватизације.

Члан 7.

Уколико до 1. јула 2015. године капитал издавача медија не буде продат, Агенција за приватизацију доноси одлуку о обустави поступка приватизације медија продајом капитала и наставку поступка приватизације медија преносом капитала запосленима без накнаде и одмах је доставља издавачу медија.

Члан 8.

Издавач медија је дужан да најкасније у року од 30 дана од дана пријема одлуке из члана 7. ове уредбе донесе одлуку о издавању бесплатних акција и јавним позивом обавести запослене о томе.Бесплатне акције се преносе на име, сразмерно пуним годинама проведеним у радном односу код тог издавача медија.

Члан 9.

Јавни позив из члана 8. ове уредбе садржи податке о датуму, времену и месту уписа акција, броју акција, номиналној вредности акција, као и друге податке у складу са одлуком о издавању акција.

Јавни позив се објављује на огласној табли издавача медија, у „Службеном гласнику Републике Србије” и једним дневним новинама које се дистрибуирају на целој територији Републике Србије.Рок за упис акција без накнаде тече од дана објављивања јавног позива у дневним новинама.

Акције које преостану после преноса запосленима, преносе се Акционарском фонду.

Члан 10.

У случају да издавач медија не поступи у складу са чланом 8. ове уредбе, односно да запослени не прихвате пренос бесплатних акција, Агенција за приватизацију доноси одлуку о обустави поступка приватизације, медиј престаје да постоји и брише се из Регистра медија, а одлуку о промени делатности издавача или укидању издавача доноси оснивач издавача.

Члан 11.

За издавача медија код кога је, након извршеног пописа и процене фер тржишне вредности целокупне имовине, обавеза и капитала, у складу са законом којим се уређује поступак приватизације, утврђена негативна вредност капитала, односно да је губитак изнад вредности капитала, Агенција за приватизацију доноси одлуку о обустави поступка приватизације, медиј престаје да постоји и брише се из Регистра медија, а одлуку о промени делатности издавача или укидању издавача доноси оснивач издавача.

Члан 12.

За издавача медија чији је капитал, након раскида уговора о продаји капитала, пренет на Агенцију за приватизацију или Акционарски фонд, по доношењу одлуке из члана 10, односно члана 11. ове уредбе Агенција за приватизацију подноси предлог за покретање поступка ликвидације, односно стечаја.

Члан 13.

Ова уредба ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”.

 

 05 Број: 110-3345/2015                                                                         В Л А Д А

У Београду, 26. марта 2015. године                                                     ПРЕДСЕДНИК

                                                                                                   Александар Вучић

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

03.04.

2015.

PENZIONER RTSa [нерегистровани] у 22:43

IZDAVAČ MEDIJA

Ne razumem šta znači izdavač medija.Da li je i RTS izdavač medija?Molim Vas za detaljno obaveštenje

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси