Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

09. 03. 2015.

Аутор: Ј. Ћирић Извор: Вечерње новости

''Нови пут'' је препун брига

- Први број недељника Поморавља, Ресаве и Левча, под називом "Нови пут", изашао је из штампе у последњој години Другог светског рата, 3. марта 1945.

Од тада, излази без прекида, а 1962. године придружила му се и Радио Јагодина трећа радиостаница основана у Србији, одмах после Радио Београда и Радио Ниша.

У првој години новог миленијума, сигнал је почела да одашиље и Телевизија Јагодина, па ова три медија којима је придодат и интернетпортал данас чине ЈИП "Нови пут" чији запослени, упркос бројним разлозима за понос, стрепе да ли ће фирма дочекати 71. рођендан.

Јер, готово сви локални медији у Србији 1. јул дочекују са зебњом, а директор ЈИП "Нови пут", новинар Љубиша Вујић, сматра да је приватизација локалних медија само друго име за њихово гашење.

Такав сценарио, каже, већ ве виђен 2007, када је од 60 медија бесповратно угашено њих 55. У борби за опстанак леђа су нам окренула и еснафска удружења, УНС и НУНС, док нас безрезервно подржава Синдикат новинара Србије. Иначе, није тачно да је повлачење државе из власништва захтев Европе, јер је недавно Антун Филић, председник Синдиката новинара Хрватске, у Београду, пред  представницима нашег Министарства културе и информисања јавно рекао да у Хрватској и сада ради више од 60 медија које у потпуности финансирају локалне самоуправе. Наравно, зато што је то у интересу јавности објашњава Вујић.

Проблем 72 радника јагодинског "Новог пута", али и још хиљада медијских посленика широм Србије, сматра саговорник "Новости", брзо ће почети да се тиче свих грађана из унутрашњости Србије, који неће моћи да добију правовремене и праве информације из својих средина.

Житеље Поморавског округа интересује како функционишу њихове општине, а не какви су проблеми на Дорћолу, да ли има застоја у саобраћају на београдској Газели и зашто нема струје на Врачару.

Централизовано информисање коси се са јавним интересом, који је основни разлог постојања локалних медија закључује Вујић, истичући да ЈИП "Нови пут" од локалне самоуправе, као оснивача, има пуну финансијску подршку, па је расподелом буџетских средстава предвиђено да добију исти износ као и лане.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси