Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Радио Кикинда: Чекајући приватизацију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

19. 01. 2015.

Извор: РТВ

Радио Кикинда: Чекајући приватизацију

Као најстарија локална радио станица на северу Баната која, поред програма на српском, програм емитује на мађарском, ромском и румунском језику, Радио Кикинда и запослени у тој локалној медијској кући ишчекују исход предстојеће приватизације и надају се опстанку - уз многе непознанице и питања на које одговоре очекује преко две хиљаде запослених у 74 медија у Србији.

 

На основу јавног позива Агенцији за приватизацију, писмо о заинтересованости за куповину кикиндског ЈП ИЦК послала је само фирма Feedback Consulting& New Media Production doo Нови Сад.

Према подацима Агенције, исто предузеће заинтересовано је за куповину још осам медија у Војводини.  

У наредних пола године, за 19 запослених у најстаријем кикиндском медију ЈП Информативни центар Кикинда - Радио Кикинда, остаје да се надају повољном исходу предстојеће приватизације. Овогодишњим општинским буџетом, финансирање ЈП ИЦК планирано је до 1. Јула.

"Ми смо ЈП ИЦК упланирали у првих шест месеци, њихове личне дохотке, материјалне трошкове, све оно што им припада. Након тог рока ми напросто немамо права да медиј финансирамо", каже за РТВ Станислава Хрњак, чланица Општинског већа.
 
Процењена вредност капитала Информативног центра је милион и 516 хиљада динара.

Јавна лицитација је одређена као модел приватизације, али се конкретни датуми још не спомињу.

Локална самоуправа је у међувремену отписала дуговања ЈП ИЦК. Истовремено, као власник зграде у којој је седиште Радио Кикинде, Општина би потенцијалном власнику омогућила закуп под повољнијим условима.

За сада је то само један заинтересовани потенцијални власник.  

"Знамо да је писмо о заинтересованости послала једино фирма Feedback Consulting& New Media Production doo Нови Сад. Они су, бар за сада, једини заинтересовани за куповину ИЦК. То не мора, наравно ништа да значи, а када буде одређен датум првог круга лицитације знаћемо, надамо се више", речи су председника Синдиката у ЈП ИЦК Бранислава Угринова. 

Међу запосленима у ИЦК за сада не постоји договор, ни услови да сами преузму медиј. Средином прошле године кикиндска локална самоуправа значајно је смањила плате запосленима, па је сада просечна нето плата у тој медијској кући 23 хиљаде динара.

"Све је то, сасвим сигурно утицало на известан пад мотивације. Зашто то кажем?! Иако је било разговора и покушаја, не постоји заинтересованост код запослених да се удруже и сами купе фирму. Ипак, до коначног датума првог круга лицитације и у зависности од даљег развоја ситуације. Можда се и договоримо", објашњава Угринов.

Сетом закона, које је усвојила Влада Србије, приватизација медија у Србији мораће да се заврши до 1. јула ове године. У предстојећој приватизацији и кикиндско Јавно предузеће Информативни центар Кикинда – Радио Кикинда очекује новог власника и надају се наставку рада најстарије медијске куће у Кикинди.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси