Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  "Глас Подриња" поново на тендеру
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

10. 12. 2014.

Аутор: Д. Ераковић Извор: Данас

Приватизација шабачких медија

"Глас Подриња" поново на тендеру

У групи од 73 медијске куће на приватизацију чекају и две шабачке.

За сада за ЈП РТВ Шабац као и за лист „Глас Подриња“ интересовање је показало по пет евентуалних купаца.

Међутим, по незваничним сазнањима, ради се о испитивању терена и пробним балонима.

Посебно је на мети лист „Глас Подриња“, који је већ једном био продат и то за рекордну суму од 720.000 евра, десет пута већој од почетне цене.

Десило се, што је јединствен случај, да купци Слободан Теодоровић, предузетник у области грађевинарства и реконструкције објеката, и свештеник Боган Симанић уплате пет рата, а кад су закаснили са последњом, „Глас Подриња“ је враћен на почетно стање.

У суштини била је то добра куповина јер је то лист са најдужом традицијом у Шапцу, бележи 70 година постојања, са тиражом који је седамдесетих година износио и до 30.000, а у последње време око шест хиљада, и са пословним простором од 700 квадрата.

Приходи су задовољавајући са просечно око десет страна читуља, плус неколико огласних страна, тако да може ипак солидно да послује.

Међутим, оно што је пракса приликом куповине медија поновило се и код „Гласа Подриња“, тако да је десетак новинара и сарадника годинудве по куповини напустило редакцију због омаловажавајућих поступака власника.

Тренутно лист има 18 запослених, а на челу су овлашћени заступници друштвеног капитала, и лист нема губитака. ЈП РТВ Шабац наставља традицију некада најслушаније радиостанице у СФРЈ, Радио Шапца, који обележава 45 година постојања, а ТВ Шапца од 2000. Као ретко која локална медијска кућа некадашња заједничка редакција листа, радија и ТВ, бројала је стотинак запослених, а уз помоћ општине изграђен и тзв. Дом штампе са око 2.500 квадрата.

Радију и ТВ припао је други, трећи спрат и поткровље, општина је финансирала замену столарије, уређење фасаде и унутрашњег простора, а недавно је завршено и сређивање равног крова који је прокишњавао. Радио Шабац има општинску фреквенцију, а ТВ Шабац регионалну. Имају добро опремљене студије, покретну технику и три аутомобила. На платном списку је 51 запослено лице.

Годишњи буџет је око 50 милиона динара, с тим да око половине те цифре убирају сопственим приходима од реклама и других аранжмана. За разлику од осталих јавних предузећа у Шапцу има најнижи просек зарада, до смањења од десет одсто износио је око 30.000 динара. Оно што брине запослене је управо однос према професији, односно никако не желе да буду покусни кунићи и да зависе од неких појединаца са сумњивим пореклом капитала. Такође, с обзиром да припадају сфери културе и јавне делатности од највишег значаја очекују пристојан однос будућих власника.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси