Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

06. 12. 2014.

Аутор: И.Мићевић, Ј. Симић Извор: Вечерње новости

Медије желе аматери

За куповину "Политике а.д." заинтересован је само студент Милош Пауновић из Ковина, на чијем списку су још 93 фирме које би желео да пазари.

За "Панчевац", лист са традицијом дугом 145 година, пријавили су се, између осталих, аутокућа и један козметичкофризерски салон, који је у међувремену одустао.

Списак потенцијалних купаца 49 медија, који је објавило Независно удружење но¬винара Србије, показао је да су на њему већином физичка лица која са новинарством и управљањем медијима немају додирних тачака.

Ови и остали потенцијални купци не уливају много поверења за 2.500 запослених у 74 локална медија који чекају приватизацију.

Забринут сам за радна места колега, јер на списку не видим озбиљне купце који би били заинтересовани да се баве медијским бизнисом каже за "Новости" Нино Брајoвић, из Удружења новинара Србије.

Није добро што ту нема компанија из медијског сектора и што је врло могуће да међу овим потенцијалним купцима има врло мало оних који су озбиљно заинтересовани. Иза понеког имена можда се крије политички интерес, али сумњам да ту има економског потенцијала.

Рекордери према броју медија које би да купе су "Feedback Consulting and New Media Production" и Владан Костић. Компанија из Новог Сада, власника Данијела Кулачина, послала је писмо намере за девет медија у Војводини. На његовом списку су новосадска телевизија Аполо, "Дневник новине и часописи", Информативни центар "Кикинда", предузећа Бачка Топола и Врбас, радиостанице Нови Бечеј, Суботица и Зрењанин, и РТВ Бапа из Бачке Паланке. Спекулише се да је Кулачин "функционер из сенке" Треће Србије, што ова партија демантује.

Владан Костић изјаснио се да би да купио Бап ТВ и радиотелевизије Шабац, Смедерево, Врњачка Бања, Ћуприја, Трстеник, Стара Пазова, Младеновац, Инђија, Брус и БЦ Инфо из Беле Цркве. За новосадски "Дневник холдинг" заинтересована је "МК група" Миодрага Костића, док би "Дневник штампа-рију" да купи једина фирма на списку која је регистрована у иностранству "Сад Клаудијус капитал" из Велике Британије.

Највише заинтересованих је за куповину БЦ "Инфо" из Беле Цркве укупно шест. Толики број интересената има и лист "Панчевац", док је по пет интересената за "Глас Подриња" из Шапца, "Недељне новине" из Бачке Паланке и Радио Сомбор.

Општина Тутин купује своје?!

Само се Општина Тутин пријавила да је заинтересована да купи Ин¬формативни центар у овом граду. Сасвим је необично да се општи¬на, у чијем је сада власништву овај центар, јавља као потенцијални купац, јер се приватизација и организује да би држава, покрајина и локалне самоуправе изашле из власништва у медијима. Локални медији могу да буду у власништву националних савета, али никако општине. Ово је доказ више колико је мало озбиљних купаца на листи заинтересованих, оцењује Брајовић.

Коментари (2)

Остави коментар
нед

07.12.

2014.

Sasa [нерегистровани] у 21:16

Bruka

Sramota

Spisak je sraman i pokazuje da je ovakva divlja i ubrzana privatizacija katastrofalna za ostvarivanje prava na informisanje na lokalnom nivou. A šta mislite, što se niko nije javio za dve velike televizije, NTV u Nišu i RTK u Kruševcu. Pa zato što tamo naprednjaci imaju svoje, Gašićeve televizije, Zonu plus u Nišu i TV Plus u Kruševcu. Tamo će nezavisno, državnim novcem od projekata, da informišu naprednjački mediji, kao što je to već slučaj u Zaječaru sa BEST televizijom Saše Mirkovića. Ali uz stavljanje Studia B pod kontrolu, to je bio i cilj novih zakona.

Одговори
нед

07.12.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 11:59

НИЈЕ САМО ТО У ПИТАЊУ

Није само у питању ко ће остати , не дај Боже, без посла. Приватизација медија, на начин који се упорно намеће, донеће општу несрећу овој и иначе земљи у големој кризи. И слепом је, наиме, видно шта се већ годинама збива на ”тржишту”, чему и коме служе разне новине и радио и тв станице. Не могу се набројати ни они, како се то обично каже, часни изузеци, јефр је већина у рукама знаних или скривених силника који немају везе са информисањем већ са својим личним или политичким интересима. УНС у том смислу мора, ако жели да буде барјактар части и професионализма, енергично у акцију, каже истину и не дозволи још једну, овог пута у својој бранши, општу пљачку која ће имати чак и теже последице од свега досад виђеног. Аман људи, ако се курта и мурта дочепају свих медија, па било то Политика, Новости, Дневник или Студио Б, где нам је онда крај. Нове газде ће њивити независно, истраживачко и сл.новинарство? Ма, хајте! И, да додам, читава ујдурма тешко да има везе са ЕУ - како неки уверавају!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси