Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Орбовић: Медији приватизовани због имовине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

04. 12. 2014.

Извор: Бета, РТВ

Орбовић: Медији приватизовани због имовине

Приватизација медија је један од највећих промашаја у приватизацији у Србији, изјавио је председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубосав Орбовић.

 

"Локални медији у којима је вршена приватизација су променили своју намену, очито да је приватизација била више због неке имовине него што је било намере да ти медији функционишу и раде у неком наредном периоду, и то је просто неприхватљиво", рекао је Орбовић у Јагодини на седници Већа Савеза самосталних синдиката Србије за Поморавски округ.

Он је рекао да свака средина има право да има један медиј који би пружао информације о дешавањима у тој средини и да "то не треба да буде привилегија само великих градова".

Орбовић је оценио да предложени модел приватизације медија не води рачуна о интересу купца "у том првом моменту" и о томе да ли купац има циљ да настави да се бави том делатношћу.

"Без сагледавања тих димензија мислим да приватизација не би смела да се врши", изјавио је Орбовић.

Према његовим речима, локалне управе би морале да имају већу улогу око приватизације локалних медија и да наставе да функционишу "тако што ће локалне медије задржавати око себе".

Орбовић је оценио и да се не сме дозволити да фабрике из металског комплекса оду у стечај и пропадну уколико не буде заинтересованих купаца.

"Мора се доћи до неких других начина на који би те фабрике могле да профункционишу, а за сваку фирму из металског комплекса мораће да се тражи појединачно решење", рекао је Орбовић.

Приватне банке треба да се солидаришу с грађанима

Орбовић је оценио да би приватне банке, којима су 2008. године државе из буџета дале паре за консолидацију, требало да смање плате и да се солидаришу са грађанима.

"Кад је 2008. године дошла економска криза државе света су преко три хиљаде милијарди долара помоћи дале приватним банкама из буџета, а у томе је учествовала и Србија у складу са својим могућностима и капацитетима", рекао је Орбовић.

Нажалост, како је додао, ни једна од тих банака није тада ни касније смањивала плате свом менаџменту, ни један бонус није смањен, већ су остали на нивоу као да су пословали са најбољим могућим резултатима.

То је, према његовим речима, неприхватљиво.

"Те банке су приватне и не може се дирати у њихово право на зараде које су изузетно високе и крећу се 50.000 и 100.000 евра а, с друге стране ми, и не само ми у Србији, већ и у другим земљама света, дошли смо до тога да 'скидамо плате'", рекао је Орбовић.

"Приватне су сада, и нико се не може мешати колике ће зараде исплаћивати, а државе су се могле мешати када су их финансирале из буџета новцем грађана, да би пребродиле кризу 2008. године", додао је председник СССС.

Орбовић је оценио да је потпуно логично да, ако су државе из буџета дале паре грађана да банке среде своје финансије, "онда је потпуно природно да и те банке буду солидарне са грађанима и Србије и Европе којима се смањују плате и да оне смање плате свом менаџменту".

 

Коментари (2)

Остави коментар
нед

07.12.

2014.

Ristaanonymous [нерегистровани] у 21:42

Sramota

Isto tako velika je sramota razbijanje i privatizovanje sindikalnih organizacija. Na čelu razjdinjenih i razbijenih sindikata zaseli su ljudi koji su, poput feuda, privatizovali delove srpskih sindkalnih organizacija.

Одговори
чет

04.12.

2014.

Dejan [нерегистровани] у 21:56

Sramota

Spisak je sraman i pokazuje da je ovakva divlja i ubrzana privatizacija katastrofalna za ostvarivanje prava na informisanje na lokalnom nivou. A šta mislite što se niko nije javio za dve velike televizije, NTV u Nišu i RTK u Kruševcu. Pa zato što tamo naprednjaci imaju svoje, Gašićeve, televizije, Zonu plus u Nišu i TV Plus u Kruševcu. Tamo će nezavisno, državnim novcem od projekata, da informišu naprednjački mediji, kao što je to već slučaj u Zaječaru sa BEST televizijom Saše Mirkovića. Ali uz stavljanje Studia B pod kontrolu, to je bio i cilj novih zakona.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси