Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Мирковић: Биће угашено мање медија него што се мисли
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

26. 11. 2014.

Аутор: З. М. Извор: Данас

Округли сто о перспективи локалних медија у Србији

Мирковић: Биће угашено мање медија него што се мисли

После 1. јула 2015. године, када истиче рок за повлачење државе из власничке структуре медија, неће бити толико угашених медија чији су оснивачи градови и општине колико се очекивало, пошто је интересовање за њихову приватизацију прилично озбиљно, рекао је јуче државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић, позивајући се на информације из Агенције за приватизацију.

 

На Округлом столу о перспективи локалних медија у Србији после доношења сета медијских закона, организованом поводом десет година рада нишког Медија центра, Мирковић је казао да би медији и њихови „савезници“ требало да лобирају да након 1. јула следеће године, од када ће локални медији моћи да се финансирају искључиво кроз пројекте, не буду смањене буџетске „ставке“ за медије у односу на оне које су постојале у време када је локална самоуправа могла да буде њихов оснивач.

Он је казао да је Министарство културе недавно донело Правилник о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области информисања, у којем је јасно наведен начин на који се то може чинити, што је јасан знак да је држава „врло намерна“ да медијски закони заживе.

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић изразио је бојазан да повлачење државе из медија и њихово пројектно финансирање неће заживети до приписаног рока јер ће држава каснити са усклађивањем нове медијске политике и буџетског планирања, а цела следећа година ће проћи „у убеђивању локалних велможа да више не могу на стари начин делити средства подобним медијима“.

Градоначелник Ниша Зоран Перишић „признао“ је да локална самоуправа у Нишу за сада „прилично неспремна“ за пројектно финансирање медија, најављујућ и да ће се као председник Сталне конференције градова и општина заложити да локалне самоуправе у Србији у буџетима издвоје сличан проценат средстава за финансирање медијских пројеката.

Чабаркапа: Поништити сет закона

Драгана Чабаркапа, председница Синдиката новинара Србије, казала је да је потпуно јасно да након овог сета медијских закона локални медији у Србији немају никакву перспективу, оцењујући да ће се око 80 медија чији су оснивачи градови и општине или угасити или ће их приватизовати локални партијски функционери.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси