Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Борба за „Дневник“ или квадратне метре?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

18. 11. 2014.

Аутор: Ђ. Вукмировић Извор: Вечерње новости

Приватизација

Борба за „Дневник“ или квадратне метре?

Како ће предстојећа приватизација утицати на судбину јединог дневног листа на српском језику који се издаје у Војводини

 

На основу предлога Агенције за приватизацију, Министарство привреде ће, до краја овог месеца, дефинисати моделе приватизације више од 500 предузећа широм Србије. Међу њима је и новосадски „Дневник“ АД. То, међутим, не значи и продају већинског пакета акција „Дневника“, јединог дневног листа у Војводини на српском језику.

- Ми смо са 45 одсто капитала мањински власник „Дневник Војводина преса“ (ДВП) који је издавач „Дневника“ - каже за „Новости“ Светозар Карановић, в. д. директора „Дневника“ АД. - Онај ко нас купи ће, дакле, купити само мањински удео у листу „Дневник“.

Власник већинских 55 одсто је, од 2005. године када је споразумом Скупштине Војводине и тог немачког медијског концерна ДВП формиран, био ВАЦ из Есена. ВАЦ је у исто време, пре две године, „Ист медија групи“, са седиштем у Русији, продао својих 50 одсто власништва у привредном друштву „Политика новине и магазини“, а „Медија групи Балкан“ ГМБХ, из Немачке, 55 одсто власништва ДВП. Иза оба купца, наводно, стоји бизнисмен из Шапца Мирослав Богићевић.

- О власништву не могу да говорим, а што се тиче продаје „Дневника“ АД, могу да потврдим да ће његов будући власник, уз 45 одсто капитала у ДВП, практично купити и право да именује главног и одговорног уредника листа „Дневник“, јер је то предвиђено уговором о нашем оснивању из 2005. - каже директор ДВП Душан Влаовић. 

А вршилац дужности главног и одговорног уредника листа „Дневник“ тренутно је Мирољуб Мијушковић, бивши дописник „Политике“ из Шапца и Новог Сада. Њега је, недуго након што је Богићевић преузео ДВП, именовала скупштина тог предузећа, без консултација са „Дневником“ АД.

Било како било, онај ко купи „Дневник“ АД именоваће и будућег главног и одговорног уредника листа „Дневник“, али то тешко да ће бити главни мотив куповине, посебно ако се има на уму да је ДВП 2013. годину завршио са губитком од чак 112 милиона динара. Међутим, имовина „Дневника“ АД се процењује на више од милијарду динара. Њу чине пословна зграда од 4.000 квадрата (у њој су „Дневник“ АД и, као подстанар, ДВП) и зграда штампарије од 5.500 квадратних метара, обе на плацу од 6.000 квадрата, на изузетно атрактивној локацији на Булевару ослобођења.

- С друге стране, наши дугови су око 250 милиона динара или четири пута мање од процењене вредности - каже Светозар Карановић. - Знамо да је на позив Агенције за приватизацију с почетка септембра стигло више писама о заинтересованости, али о детаљима нисмо обавештени.

Детаље није било могуће сазнати ни у Агенцији за приватизацију чији став је, према речима Зорана Павића, директора Сектора за комункације, да се имена потенцијалних купаца не објављују пре завршетка позива за слање обавезујућих понуда, који тек треба да буде објављен.

Коле (ни)је заинтересован

ЗА куповину „Дневника“ АД је, наводно, заинтересована и МК група Миодрага Костића у којој то, међутим, нити потврђују, нити изричито демантују. Наводе само „да им је главни интерес у вези с приватизацијом усмерен ка предузећима из области аграра и хотелијерства“.

- У складу с пословањем компаније, Агенцији за приватизацију је послат одређен број писама заинтересованости. Она су само иницијални корак и не значи да ће до конкретне куповине одређеног предузећа и доћи - додаје се у писаним одговорима МК групе на питања „Новости“.

Вац

Према,  такође незваничним информацијама, ВАЦ је Богићевићу ДВП продао на петогодишњу отплату. Због финансијских проблема са којима се шабачки бизнисмен суочава, отплата је, међутим, нередовна. Због тога, наводно, ВАЦ размишља да раскине уговор и поново преузме ДВП.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси