Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

04. 11. 2014.

Аутор: С. Бабовић Извор: Вечерње новости

Само медије нико неће

Од 15 предузећа која су у поступку приватизације, у граду на Расини нико није заинтересован једино за медије: Радио-телевизију Крушевац (РТК) и НИП „Победа“ у стечају. Многе је, при томе, изненадила чињеница да већина овдашњих предузећа у реструктурирању - упркос застарелој опреми - има више потенцијала од медијских кућа...

 

- Тренутно се решава судбина 3.700 запослених и медији су у озбиљној ситуацији - истиче Миленко Михајловић, председник Већа самосталних синдиката.

- На седници Социјално-економског савета покренута је иницијатива да се не дозволи гашење радних места у предузећима која треба да се приватизују, као што је то раније био случај. Анализирајући невеселу медијску „слику“, градоначелник Драги Несторовић сматра да је формирање радничког конзорицјума за РТК једини спас.

- Ми ћемо подржати такву иницијативу, а међу запосленима мора да постоји јединствена одлука - сматра први човек Крушевца.

- Другог решења нема, па ћемо разговарати са представницима пословодства и синдикатима, како би тај процес био што пре покренут. У Радио-телевизији Крушевац истичу да још траже излаз и не беже од чињенице да - са чак 90 запослених имају вишак радника, али додају да, поред регионалне фреквенције и искуства стеченог током 23 година рада, имају шта да понуде.

- Већ подуже, у току су консултације са градоначелником и његовим сарадницима, а у наредним данима очекујем да ћемо имати прецизнију пројекцију даљих корака - каже Ђорђе Ковачевић, директор РТК.

У овој медијској кући, у оквиру које функционише и трећи медиј - интернет-портал - наводе да су укупни трошкови пословања у овој години пројектовани на око 67 милиона динара. При томе, из буџета добијају око 31 милион, а остатак сами зарађују...

Међу штампаним медијима, Крушевљани данас могу да читају само приватни лист „Град“, који излази на две седмице, јер је „Победа“ - после 70 година - „поражена“ прошлог октобра. Није се опоравила ни по раскиду купопродајног уговора са бугарском фирмом „Брикел“, која се није прославила ни приликом куповине корпорације „Трајал“.

Рачун је био блокиран на износ од 6,5 милиона динара, а новинари и уредници завршили су у евиденцији Националне службе за запошљавање!

- Стечајни поступак захтеван је још лане, па можда због тога није било ниједног интересента за куповину. У сваком случају, нисам изненађен том чињеницом - каже Никола Поповић, последњи директор НИП „Победа“, додајућ и да је било иницијатива да се формира раднички конзорцијум, али нису успели да обезбеде средства. 

Стање

Зa разлику од Крушевца, који има само један штампани медиј, у десет пута мањем Александровцу редовно излазе чак три периодична листа, а број телевизија у свим општинама Расинског округа мање-више је исти: од једне до три станице.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси