Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Загревање за приватизацију медија: „слуђивање” РТВ Панчева
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

01. 10. 2014.

Аутор: Д. Вукашиновић Извор: Панчевац

Загревање за приватизацију медија: „слуђивање” РТВ Панчева

Прописи кажу да ће приватизација медија бити обављена по моделу који буде одабрала држава, а са становишта наше политичке праксе то значи најјача партија у власти.

Агенција за приватизацију не даје податке о броју заинтересованих купаца и тако ствара погодно тло за различите гласине, „комбинације”, смутне радње са задњим намерама које се популарно зову спиновање… Такво слуђивање у последње време доживљавају запослени у РТВ Панчеву, а одвија се у два смера.

Један је покушај измене Статута фирме, а други промена политичког патроната над уређивачком политиком. Све познате чињенице указују на то да оба „спина” долазе из исте политичке кухиње.

Тијана Милановић, председница Надзорног одбора локалног РТВ-а, изабрана на предлог СНС-а, кренула је у акцију измене Статута тог предузећа, како би главни уредници радија и телевизије морали да имају високу стручну спрему. Тај потез је правдан потребом да се овај акт усагласи са одговарајућим законима, али је протумачен као ударац на Невену Симендић, уредницу телевизије, која не испуњава овај услов. Упућени у збивања иза локалне сцене тврде да је узрок била једна жучна свађа ове новинарке с локалном функционерком СНС-а, након које је Симендићева одабрала „погрешан” политички патронат.

Директорка Татјана Јелесић је одолевала настојањима да Статут буде промењен, а засад последњи чин те представе догодио се у понедељак, 22. септембра, на седници Надзорног одбора, када је требало да се гласа за предложене измене. Незванично се сазнаје да су пред тај састанак поправљени односи између главне струје у панчевачком СНС-у и уреднице ТВ Панчева, па је у предлог Статута унета новина да уредник мора имати факултет „или да је истакнути новинар који се доказао изузетним резултатима рада у новинарској професији”. У расправи о овом акту, на позив Милановићеве, учествовали су и представници Самосталног синдиката и Синдиката РТВ Панчева, с тим да се Самостални синдикат успротивио овој формулацији.

Након препирке једног броја присутних, председница НО је, према тврдњама учесника, изјавила како је трпела велике притиске да промени Статут и потом је гласала уздржано за документ који је бар формално сама предложила. – Нећу давати никакве изјаве док се све то не заврши. Могу само да кажем да ће се закон поштовати, јер сада није испоштован – било је једино што је Милановићева рекла за „Панчевац”. Јелесићева је оценила да се нови медијски закони и Закон о јавним предузећима уопште не баве стручном спремом уредника, нити дају овлашћење Надзорном одбору да бира уреднике, како пише у важећем Статуту локалног радија и телевизије.

Наша саговорница је додала како, према поменутим прописима, такво право има искључиво директор.

– Ја сам као директор заинтересована за одржавање постојећег стања, јер очекујем да ће се процес приватизације веома брзо одвијати и да је потребно све напоре усмерити на одржавање производње програма и очување радних места. Борим се за затечено стање, јер је паметније да сачувам уреднике, програме и највећи број запослених, него да неко дође и направи то што намерава – рекла је директорка локалних електронских медија.

Последња реченица односи се на гласине о томе да ће ово предузеће купити Зоран Башановић, власник телевизије „Коперникус” и члан Главног одбора СНС-а. Радницима РТВ-а је сервирана прича да ће након смене уредника уследити измена програмских шема радија и телевизије, на основу чега ће бити преполовљен број запослених. Јелесићева је изјавила како је од председнице Надзорног одбора сазнала да је за куповину РТВ Панчева заинтересован „један озбиљан привредник који се бави медијима”.

У овом тренутку је тешко проценити да ли се ради о реалној најави стављања ових медија под партијску контролу или је реч о још једном од „спинова” с циљем да се од супарничке стране преузме контрола над емитованим садржајима.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси