Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

01. 10. 2014.

Аутор: Ж. Балабан Извор: Дневник

Неизвесност за 321 радника

На списку 502 предузећа предвиђена за продају, који је саставила Агенција за приватизацију, налази се и десет фирми из Средњобанатског округа, у којима је запослен 321 радник.

Укупна вредност капитала ових предузећа, по речима економисте Момчила Николчића из Регионалне привредне коморе у Зрењанину, износи нешто више од 2,5 милијарде динара.

Основна делатност половине предузећа, за која се тражи газда, јесте пољопривреда, а то су Земљорадничка задруга „Братство и јединство" из Новог Итебеја, истоимено акционарско друштво из Неузине, затим „Полет" из Александрова, Друштвено предузеће „Бранко Глеђа" из Банатског Вишњићева и Друштво са ограниченог одговорношћу „Тараш" из Тараша.

По подацима које је објавила Регионална привредна комора, ова пољопривредна предузећа запошљавају укупно 107 радника. Од свих је највеће зрењанинско Водопривредно друштвено предузеће „Средњи Банат", које се такође нашло на списку за приватизацију.

Ова фирма броји 166 радника, док је у „Стограму" из Зрењанина запослена само једна особа.  Управа и радници ВДП „Средњи Банат", међутим, и даље се надају да ће се одустати од продаје водопривредних предузећа, јер сматрају да је ова привредна грана од посебног значаја за државу.

Мада нико за сада не жели јавно да говори на ову тему, у „Средњем Банату" нам је речено да страхују да би после евентуалне приватизаци је предузеће могло да престане са радом, јер је таквих примера већ било, што би негативно утицало на одржавање канала и остале послове из домена те фирме.  

У централној Србији је раније приватизовано неколико водопривредних предузећа и после тога су сва она престала са радом. Зато смо прошле године, с нашом опремом, ишли у Лозницу, где је водопривредно предузеће потпуно расформирано, да решавамо проблеме са вишком вода.

Ако то није добра поука, не знамо шта јесте. А треба имати у виду да водопривреда у Војводини има много дужу традицију и пуно је сложенија кажу саговорници „Дневника" из овог предузећа. Они сматрају да је Агенција за приватизацију, објављујући списак предузећа, поступилаједино како је могла, у складу са Законом о приватизацији, али примећују да јој нико није сугерисао да нека од њих изостави са списка.

У понуди три радио-станице

На листи су се нашле и три радиостанице, и то Јавно предузеће „Радио Зрењанин" са 29 запослених, ЈП „Радио Нови Бечеј" са седам, и ЈП „Радио Сечањ" са десет радника. 

Запослени у Радио Зрењанину на тренутак су се понадали да ће бити изузети из овог поступка, јер је на сајту Агенције за приватизацију, грешком, у једном моменту наведено да је обустављена продаја медијских кућа. Грешка је убрзо исправљена и постало је јасно да се не одустаје од приватизације медија који су тренутно под ингеренцијама локалних самоуправа

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси