Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

23. 09. 2014.

Извор: Данас

Рок за приватизацију медија 1. јул следеће године

Стрепи више од 2.000 радника

Влада Србије летос је коначно усвојила сет медијских закона којима је, између осталог, утврђен и рок за завршетак повлачење државе из власништва у медијима. Упркос свим оним медијским радницима који су се надали да ће се од приватизације одустати макар делимично, на ту причу је стављена тачка. Држава се повлачи из медија дефинитивно, макар како кажу надлежни, а 74 медија у Србији доставила су у законском року Агенцији за приватизацију иницијативе за покретање поступка њихове продаје.

 

Према доступним подацима, реч је о најмање 2.000 запослених који наредних месеци очекују да виде каква ће бити њихова судбина, док за 11 медија још нема података о броју запослених.

Недавно је објављен јавни позив за достављање писама о заинтересованости за 502 предузећа у Србији, међу којима су 63 медија. У међувремену, у року прописаном Законом о јавном информисању пристигло је иницијатива за још 11 медија, међу којима је и новинска агенцији Танјуг.

У 63 медија, о којима су доступни подаци, ради укупно 2.055 људи. Највише медијских радника броји Политика 300, затим Студио Б 243, а изнад 70 запослених имају и ТВ Аполо из Новог Сада, РТВ Крагујевац, ТВ Нови пут из Јагодине, Нишка ТВ, РТВ Крушевац и ТВ Нови Пазар.

Јавни позив за приватизацију поменутих 11 медија може се скоро очекивати. Реч је о Информативном центру Косјерић, РТВ Ковачица, Радију Беочин, Ивањичком радију, Прес центру Владичиног Хана, новинској агенцији Танјуг, Информативном ЈП Прешево, Радију Ћићевац, ИЦ Оџаци, Радио и филм Бор и Културноинформативном центру Младост из Футога.

Директорка београдске телевизије Студио Б Ивана Вучићевић каже за Радник да у овом часу не зна много детаља о приватизацији, јер нису донесена подзаконска акта која ће много тога прецизирати. Она каже да је почео процес и да сада чекају процену капитала коју поседује Студио Б.

"У овом тренутку имамо преко 240 запослених, што је оптимално за овај процес рада, односно производње програма. Напомињем да се у нашу кућу није улагало више од десет година и да што се модернизације тиче, ми се налазимо на најниж ем нивоу у смислу техничке опремљености, те стога нам је потребно за нормално функционисање већи број радника у односу на друге телевизије. Оно што могу да кажем из угла директора телевизије, јесте да ћу се трудити да запослени задрже своја радна места, а с обзиром на то да већ имамо заинтересоване за одређене социјалне програме, који би се можда у будућ ности реализовали, да би одређени проценат те социјалне програме и прихватио", објашњава директорка Студија Б.

Директорка РТВ Крагујевац и представница Крагујевачке иницијативе Јованка Маровић наводи за Радник да јој се чини да држава није баш припремљена за приватизацију медија, а да медији не могу да се продају по сваку цену.

"Држава би требало да нађе стратешке партнере за приватизацију. То би било паметно ако имају намеру да не угасе информисање на локалном нивоу. Међутим, држава тренутно нема јасан концепт како да приватизује медије", оцењује Маровићева, која је испред Крагујевачке иницијативе пре доношења медијских закона заступала становиште да најзначајније медије треба претворити у локалне и регионалне јавне сервисе, а не приватизовати све.

Подсетимо, рок за приватизацију медија је 1. јул 2015. године, а уколико медиј не буде продат до тада, поступак се обуставља, а капитал се приватизује преносом акција запосленима без накнаде. Ако запослени не прихвате пренос бесплатних акција, медиј престаје да постоји и брише се из регистра, а одлуку о промени делатности издавача или укидању издавача доноси оснивач издавача. Закон је предвидео и да се приватизација медија врши на начин којим се обезбеђује континуитет у производњи медијских садржаја од јавног интереса, у периоду од пет година од дана закључивања уговора о продаји капитала.

ПРОУНС: Гашење више од 80 медија

Новоформирано Професионално удружење новинара Србије сматра да ће најављена приватизација медија на начин предвиђен медијским законима без дилеме довести до гашења више од 80 локалних и регионалних медија у Србији.

"То доказују и наша сазнања да, иако је истекао рок, Агенцији за приватизацију није достављено ниједно писмо заинтересованости потенцијалних купаца медија. Наше удружење позваће запослене у медијима да не прихвате понуђене бесплатне акције, јер не желимо да се кривица за гашење медија пребаци на запослене и да на тај начин аболирамо оне који су осмислили противуставни концепт бескомпромисне приватизације који је у супротности са Медијском стратегијом и препорукама Савета Европе", каже за Радник председница ПРОУНС Јелена Вучићевић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси