Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Покренута процедура за Танјуг
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

18. 09. 2014.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

У Агенцију за приватизацију стигла 74 захтева за медије

Покренута процедура за Танјуг

Рок за подношење иницијатива за покретање поступака приватизације медија у Србији је истекао, а досад је у Агенцију за приватизацију пристигло захтева за укупно 74 медија, међу којима и за новинску агенцију Танјуг. Недавно је објављен јавни позив за приватизацију 502 предузећа у Србији, међу којима су 63 медија. У међувремену, у року прописаном Законом о јавном информисању пристигло је иницијатива за још 11 медија. Иницијатива за Танјуг „заведена“ је у петак 12. септембра.

„Законом о јавном информисању и медијима предвиђено је да уколико није покренут поступак приватизације издавача, одговорно лице у издавачу дужно је да поднесе иницијативу за покретање поступка приватизације у року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона, и та се иницијатива подноси Агенцији за приватизацију.

Имајући у виду да је Закон ступио на снагу 13. августа 2014. године, рок за подношење иницијативе је истекао“, речено је Данасу у Агенцији за приватизацију.

Подсетимо, рок за приватизацију медија је 1. јул 2015. године, а уколико медиј не буде продат до тада поступак се обуставља, а капитал се приватизује преносом акција запосленима без накнаде.

Ако запослени не прихвате пренос бесплатних акција медиј престаје да постоји и брише се из регистра, а одлуку о промени делатности издавача или укидању издавача доноси оснивач издавача.

Закон је предвидео и да се приватизација медија врши на начин којим се обезбеђује континуитет у производњи медијских садржаја од јавног интереса, у периоду од пет година од дана закључивања уговора о продаји капитала.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

18.09.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 09:59

"Tanjug javlja"

Umasto komentara, ukazujem na odlican tekst prof. dr Stanka Crnobrnje -"Tanjug javlja", koji bi trebalo procitati u "Politikinom" "Kulturnom dodaku" od 23. avgusta 2014. (http://www.politika.rs/rubrike/Kulturni-dodatak/U-Kulturnom-dodatku-u-subotu-23-avgusta-citajte.sr.html).

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси