Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  На продају РТВ Крушевац и Трстеник
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

08. 09. 2014.

Извор: Привредни преглед, Бета

На продају РТВ Крушевац и Трстеник

Заинтересованих за куповину Радиотелевизије Крушевац и Радиотелевизије Трстеник за сада нема, а те медијске куће забринуте су за своју будућност с обзиром на лоша искуства с приватизацијом појединих медија у Србији.

 

"У Радиотелевизији Крушевац, која има 90 стално запослених, у току је дијалог радника и пословодства у вези с предстојећом приватизацијом", рекао је директор Дорђе Ковачевић за агенцију Бета.

„Добар купац који би понудио солидан социјални програм би био позитивно решење. Шта, међутим, ако дође лош купац? Да ли је логично да запослени размишљају о свом конзорцијуму, који би се надметао за куповину, када је Закон предвидео бесплатан пренос акција радницима, али у случају да се не појави купац", навео је Ковачевић.

Отежавајућа околност је што предузеће нема свој простор, а има вишак запослених, што је илусуовао податком да 80 одсто прихода одлази на плате радника.

Опстају, како је навео Ковачевић, јер максимално штеде и примају мале плате, просечна је око 27.000 динара. Укупни трошкови пословања у овој години пројектовани су на око 67 милиона динара, из буџета добијају око 31 милион, док остало зарађују сами.

Бренд и искуство, емисиона опрема и техника, то је оно што, како је истакао Ковачевић, Радиотелевизија Крушевац, после 23 године емитовања телевизијског и више од четири деценије радијског програма, може да понуди потенцијалном купцу, мада се пословодству за сада није јавио ниједан интересент. Слична је ситуација и с Радиотелевизијом Трстеник која ове године обележава две деценије од оснивања телевизије и обнављања радијског програма.

Запослени са великом забринутошћу очекују приватизацију и будућег новог газду. Страхује се да ће он смањити број запослених, да неће понудити адекватан социјални програм и да ће један број радника имати угрожену егзистенцију, нарочито старијих, који ће тешко моћи да доду до новог посла", казао је директор Радиотелевизије Трстеник Јован Маринковић за агенцију Бета.

Бојазан, додао је, проистиче из до сада врло лоше спроведених привадзација инедијских кућа. Мада се, како је рекао, пословодству до сада званично није обратио ниједан заинтересовани, оно што та медијска кућа будућем купцу може да понуди је нешто телевизијске опреме, рачунара, старих камера, канцеларијског намештаја, 32 радника и фреквенцију.

„Без обзира што се финансирамо из буџета, ми се трудимо да кроз наше услуге зарадимо добар део новца тако да ћемо до краја године Општини вратити око пет милиона динара од укупно 28 милиона динара, колико је наш финансијски план", казао је Маринковић.

На основу Закона о јавном информисању и Закона о приватизацији на продају ће из Расинског округа бити понуђена и Радиотелевизија Брус, која запошљава 20 радника.

На списку за продају је и крушевачки лист „Победа", који је због блокаде рачуна од око шест милиона динара, пошлог октобра престао да излази, када су и сви запослени проглашени технолошким вишком.

Те новине су 2007. најпре издвојене из тадашње Радиотелевизије Крушевац, да би потом прошле кроз неуспешну приватизацију.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

08.09.

2014.

Саша Тодоровић [нерегистровани] у 21:06

Књажевац

Не желим да будем "птица злослутница", али имам горко искуство...ЛИНК: http://uns.org.rs/desk/journalism-corner/285/slucaj-rtv-vg-4.html

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси