Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација  |  Приватизација Регионалне телевизије, ТВ Тутин и Рашка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација

21. 08. 2014.

Аутор: А. Бајровић Извор: Радио Сто плус

Приватизација Регионалне телевизије, ТВ Тутин и Рашка

Међу 73 медија и предузећа која се баве информисањем, а која се налазе на списку за приватизацију коју је покренула Агенција за приватизацију, налазе се Јавно предузећа за информисање Нови Пазар, Јавно информативно предузеће Информативни центар Тутин и Јавно предузеће Радио станица Рашка.

Приватизација у ова три предузећа, који су у власништву локалних самоуправа, а чија је основна делатност производња и емитовање телевизијског програма, покренута је уважавајући посебност Закона о јавном информисању.

Јавно предузеће за информисање Нови Пазар (Регионална телевизија) основано је 2002. године, запошљава 81 радника чија је просечна бруто плата прошле године износила 61.270, 00 динара и послује без губитка.

Према подацима на сајту агенције ова телевизија је у прошлој години имала 141 сат реклама, 1.190 огласа и 19 спонзорстава, поседује сертификат стандрада квалитета ИСО 90001 и испуњава све законом предвиђене еколошке услове.

У SWOT анализи овог медија се наводи да су њене предности то што једина има регионалну фреквенцију у Санџаку, а недостаци велики број запослених међу којима је мали број квалификованих, као и да опасност виде у приватизацији.

Јавно информативно предузеће  Информативни центар Тутин (Телевизија Тутин) основано је 2001. године, има 15 запослених, а не поседује сертификат стандрада квалитета ИСО 90001 и не испуњава све законом предвиђене еколошке услове.

Осим основних података о овом медију, заинтересовани купци нису у могућности да преко сајта агенције сазнају детаље пословања предузећа, SWOT анализу и финансијски извештај.

Осим тога, ситуација са овом ТВ није до краја јасна и због договора Бошњачког националног већа у техничком мандату и Општине Тутин о преношењу оснивачких права над тим медијем са локалне самоуправе на БНВ. 

“Преношењем оснивачких права на БНВ ће се створити могућност да припадници бошњачке националне заједнице у Србији добију своју телевизију. На тај начин сами себи стварамо медиј, али и помажемо држави да Бошњацима омогуће информисање на матерњем језику”, рекао је председник Већа Џуџевић. 

Јавно предузеће Радио станица Рашка (Телевизија Рашка) основано је 1995. године, запошљава 35 радника чија је просечна бруто плата прошле године износила 51.080, 00 динара и послује без губитка.

Ова телевизија испуњава све законом предвиђене еколошке услове, али не поседује сертификат стандрада квалитета ИСО 90001 и не поседује земљиште и објекат у својини.

У СWОТ анализи овог медија се наводи да су њене предности регионална  фреквенција, релативно мали број запослених у односу на остале сличне медијске куће и геостартешки положај, а недостаци стара и застарела опрема, слаба економска моћ становништва и неразвијено тржиште, док опасност виде у недостатку средстава за процес дигитализације и непостојању непокретне имовине.

На листи медија за која је расписан позив, налазе се и издавачи дневника Политика и Дневник, регионални јавни сервиси попут Студија Б и РТВ Крагујевац, Панчево и Врање, а ту су и новосадска телевизија Аполо, телевизије Пирот, Смедерево, као и предузећа за радио програм Зрењанин, Суботица и Пожаревац.

Ови медији су међу 502 предузећа за које је 15. августа Агенција за приватизацију Србије објавила јавни позив за прикупљање писама о заинтересованости инвеститора за приватизацију.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси