Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Политике и Курира (2015)  |  Политика прави пример непрофесионалности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Политике и Курира (2015)

19. 10. 2015.

Извор: Курир

Политика прави пример непрофесионалности

„Драгуљ српског новинарства" јуче објавио више произвољних текстова о Куриру, али се ниједног тренутка нису сетили да позову нашу редакцију за коментар, док на наша питања не одговарају

Иако дневне новине Политика веома често пишу, а њихова главна и одговорна уредница Љиљана Смајловић говори о професионализму, представљајући се успут као „лист пристојне Србије" и „драгуљ српског новинарства", у свом јучерашњем броју су текстовима о Куриру показали да су ипак још увек далеко и од професионализма и од пристојности.

Они који другима држе лекције о томе како треба радити морали би да знају да једно од основних правила у новинарству налаже да се мора чути и друга страна.

Непоткрепљене тврдње

На то, на крају крајева, обавезује и пристојност!

Но, ништа од тога јуче нисмо прочитали на четири стране Политике. А нисмо ни могли да видимо зато што ниједан од новинара „најстаријег листа на Балкану" није позвао Курир како би чуо „другу страну", а такође нико није послао ниједну поруку или мејл с питањима.

Ето како ради Политика док се све време куне у професионалност.

За разлику од њихових текстова, који су углавном написани на основу статистичких података, Курир је претходних дана своје писање о катастрофалном пословању компаније „Политика новине и магазини" поткрепио бројним званичним документима.

Истовремено, Политика је јуче писала и о нашим наводним кршењима Кодекса новинара. А ако ћемо о Кодексу и професионалности, треба имати у виду даје на рачун Политике Савету за штампу такође стизао велики број жалби.

Међутим, све оне, на неки волшебан начин, а највероватније због различитих притисака, скоро никада не долазе на дневни ред Савета. Разлог за то можда лежи у чињеници да је претходних година у раду тог тела учествовала и Љиљана Смајловић лично.

Кад ће плата

Незадовољство међу запосленима у Политици никада није било веће. Бесни су због бахатог понашања директорке Мире Глишић Симић, којој је само битно да сачува своје привилегије, астрономску плату од чак 1,4 милиона динара и огромне бонусе, односно фотељу. Ми, „обични" запослени у Политици имамо, за разлику од топменаџмента, само једну бригу. Да ли ћемо добити плате каже саговорник Курира, који је из разумљивих разлога хтео да остане анониман, и додаје да им је најмање битно у чијем су власништву, а много више када ће им плате бити бар за динар веће од потрошачке корпе.

Тома Фила

Нека нам је бог у помоћи

Главна уредница Политике Љиљана Смајловић је у свом јучерашњем уводнику критиковала адвокате Тому Филу и Боривоја Боровића зато што су се огласили поводом рећи председника Томислава Николића, који је злоупотребио положај, коментаришући могућност да „Адрија медија група" преузме „Политику" и „Новости".

Она је познате адвокате, рекло би се подругљиво, назвала „Курировим стручњацима". Фила каже да не разуме шта је Смајловићева тиме хтела да постигне. Не разумем зашто се она побунила осим да овако жели да подигне тираж Политике. А ако заиста пљувањем адвоката диже тираж, онда нека нам је свима бог у помоћи. Иначе, како видим, тираж Политике се уопште не повећава каже он.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси