Насловна  |  Актуелно  |  Погледи  |  Трајна сведочанства медијског безумља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Погледи

28. 04. 2021.

Аутор: Миле Раденковић (Скопље) Извор: УНС

Поглед из Скопља

Трајна сведочанства медијског безумља

„Ало начелниче“ - тако су звучале речи које су постале синоним за бахату спрегу између новинара, политичара и бизнисмена у Македонији, дугу две деценије. Актери су јој некадашњи уредник у Сител телевизији Драган Павловић и такође бивши директор тајне македонске полиције Сашо Мијалков.

Реч је о обелодањеном снимку телефонског разговора између њих двојице, у коме овај други свом медијском гласноговорнику прича како је наместио и јавно хапсио Љубета Бошковског, бившег министра македонске полиције. У том апсурдном петоминутном разговору, који изгледа као скеч, садржане су све аномалије нечасне сарадње између посленика седме силе и моћника из власти и бизнис елите.

Пракса „Ало, начелниче“, зацементирана је у десетогодишњој владавини вмроваца, а у њој се именом и презименом етаблирали новинари који су се ругали и новинарству и етици, фабрикујући неистине и клевете, против ондашње опозиције и свих и свакога ко се на било који начин замерио свити премијера Николе Груевског.

Захваљујући чувеним „бомбама“ актуелног премијера Зорана Заева - обелодањено је милион и сто хиљада, од три и по милиона, снимљених телефонских разговора. Занимљиво је да су главни актери у објављеним разговорима Груевски и његови најближи сарадници и увек неки власник медија, уредник и новинар. Неки од тих разговора превазилазе границе здравог разума и остају трајни сведок безумља и бахатости спреге између власти и новинарства.

За илустрацију, овом приликом поменућемо две срамне епизоде из поменуте накарадне сарадње неморалних новинара и покварених политичара. Прва се тиче поменутог хапшења министра Бошковског, односно репризе тог срамног чина. Шеф тајне полиције, Мијалков, уредника Павловића грди што на време није послао телевизијску екипу па је хапшење морало да се поновља само како би Сител телевизија имала ексклузивни снимак. У другом случају, шеф кабинета премијера Груевског, Мартин Протуђер диктира текст директору Телевизије канал 5, а потом неименованом полицијском службенику наређује да са својом екипом „још ноћас“ запале ресторан познатог и непослушног охридског угоститеља. Договори су испуњени, ТВ канал 5 је пласирала клеветничку информацију, а ресторан у Охриду је изгорео до темеља.

Време, тај неумитни судија је учинило своје па су се, после промене власти и бекства Груевског у Мађарску, његови први сарадници нашли на ветрометини, а двоје недодирљивих, министар полиције Гордана Јанкуловска и шеф тајне полиције Сашо Мијалков осуђени су на дугогодишње казне затвора. Њихови медијски комесари - поменути Павловић, Миленко Неделковски, Ивона Талевска, Јанко Илиевски и још десетак њих месецима живе у страху чекајући судски позив или полицијску патролу. Премијер Зоран Заев је још пре две године изјавио и најавио да ће сви медијски сарадници Груевског и његове екипе бити позвани на суд.

Недавно хапшење Орце Камчева, бизнисмена и једног од најбогатијих Македонаца, иначе главног пословног партнера притвореног Саше Мијалкова, актуелизовало је питање кад ће Павловић и њему сличне колеге одговарати за почињена злодела. На то питање посредно је одговорио премијер Заев, рекавши недавно, да „нема недодирљивих и да ће доћи ред и на све који су у режиму одбеглог премијера Груевског били умешани у криминалне и друге радње“.

Хапшење бизнисмена Камчева, који је великодушно финансијски помагао неке писане и електронске медије, у игру је увукло и Бранка Геровског, угледног македонског издавача и новинара. Наиме, он је приликом хапшења Саше Мијалкова и Орце Камчева, у својој колумни написао да би волео да чује и другу страну, односно причу ухапшених, па да на основу тога, треба извући закључак да ли је испоштована законска процедура. Дан иза тога, Геровски се нашао пред унакрсном ватром медија чији су власници његови еснафски противници Миленко Неделковски и Саше Ивановски.

И они и аутори текстова на социјалним мрежама, прозвали су Геровског „адвокатом криминалног двојца Мијалков Камчев“ и запретили да ће објавити снимак телефонског разговора у коме Камчев каже да ће (Геро) Геровски, на руке добити 25 хиљада евра и да ће „кренути да пуца из свих оружја“. Наравно, против актуелне власти коју персонификује премијер Зоран Заев.

Геровски је негирао да је било кад и било коме наплатио новинарсу услугу и позвао Неделковског и Иванова, да објаве снимак његовог наводног разговора са притворним бизнисменом Камчевом.

Било како било, најављени нови судски процеси Мијалкову, Камчеву и њиховим помагачима, на светло дана ће показати и њихове медијске сараднике, који су, отварали или заташкавали криминалне афере са милионским профитима и страдања стотину непослушних фирми и појединаца. Додатна незгода по два непријатељска новинарска блока-врмоваца и осталих, свакако је што и једни и други поседују информације и материјалне доказе да су активно учестовали у криминалним активностима својих мецена, на обе стране.

Кад су својевремено Драгана Павловића, перјаницу вмровске пропаганде у време владавине Николе Груевског, питали зашто компромитује новинарску професију, пласирајући „чисте“ неистине, он је лаконски одгорио: „Онај који најбоље плаћа увек ће имати моје новинарске услуге“. Нова власт социјалдемократа је против Павловића покренула 18 судских процеса, а више од половину од њих односи се на прекршаје које је овај учинио у спрези са вмровским властима, којима је  целу деценију био ударна медијска игла. На жалост, његовом девизом „ко више плати“,  руководили су се и уредници и новинари у неким другим медијима, и за то били обилно награђени, високим хонорарима, становима, а многи су шуровање са  властима искористили да организују бизнис који нема додирне тачке са новинарством.

А да би апсурд био потпун, и нове власти су „плаћеним пропагандистима“ понудили искупљење, понудивши им сарадњу. Поменути Павловић је јавно признао да му је, доцније осуђена Катица Јаневска, шеф Специјалног тужилаштва за борбу против корупције и организованог криминала, понудила нагодбу, коју је, наводно одбио. Ако је Павловић одбио сарадњу, прихватили су је многи други, жестоко се устремивши на пале своје бивше налогодавце. Једна од таквих је и Телевизија канал 5, која, као некада Груевског, сада нападно често угошћује актуелног премијера Заева.

Имајући у виду чињеницу да већину водећих македонских компанија, које спонзоришу актуелне медије, и даље контролишу притворени Мијалков и Камчев, на делу је модификована форма народне пословице - више није „Вежи коња где ти газда каже“, већ „одвежи коња кад ти газда каже“. Довољно је одслушати ударне вести на електронским медијима или прочитати наслове на интернет порталима, па схватити да је реч о „Врзином колу“, којем свирку плаћају главни гости у македонским истражним и другим затворима.

Занимљиво је нагласити да је јавно мњење у Македонији, као и читава медијска сфера, ретко подељено на оне који свим силама бране оптужене „вмровске“ медије и новинаре и друге који траже њихов линч. Будући да су нове афере са „продајом пасоша криминалцима“ и „трговина дрогом рођака премијера Заева“ у жижи овдашње јавности, наставак приче о „новинарима плаћеницима“ ће причекати нека боља времена или промену власти.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси