Насловна  |  Актуелно  |  Погледи  |  Зашто се жали тужилац који је тражио и добио осуђујућу пресуду за Ћурувију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Погледи

29. 06. 2020.

Аутор: Љиљана Смајловић Извор: УНС

Љиљана Смајловић, уредница Европљанина

Зашто се жали тужилац који је тражио и добио осуђујућу пресуду за Ћурувију

Ми смо на правду чекали двадесет година и једино је праведно да се случај оконча ове године. Ново суђење било би изигравање правде.

 Још не успевам да се опоравим од шока. Не налазим никакво разумно објашњење за то што тужилац у процесу за убиство Славка Ћурувије тражи укидање осуђујуће првостепене пресуде Радету Марковићу, Милану Радоњићу, Мирославу Кураку и Ратку Ромићу. Зашто тужилац тражи да процес, на којем је победио, крене испочетка.

Нико од нас који смо радили са Славком није могао да очекује да се одговорни за убиство нашег колеге и издавача помире са сто година робије, колика им је збирна казна изречена у пресуди којом су лане у октобру осуђени за Славково убиство. Знали смо да је право чудо што су одговорни уопште приведени правди коју су читаве две деценије успешно избегавали.

Уосталом, са изузетком бившег шефа Државне безбедности Радета Марковића, који одавно служи казну за друге злочине, нико од осуђених после пресуде Специјалног суда није упућен у притвор да тамо чека правоснажност пресуде за тешко кривично дело. Једног од осуђених сам немо посматрала како после изрицања пресуде одлази у кафану преко пута.

Наравно да ће особе осуђене на 100 година робије да се жале. По свој прилици никада нису ни сањали да ће доћи до оптужнице, а камоли пресуде. Све до пре неколико година могли су да буду спокојни, да чекају да прођу сви рокови и помру сви сведоци.

Али зашто се жали тужилац, који је тражио осуђујућу пресуду и добио осуђујућу пресуду? Мени је његов поступак необјашњив. Тражио је да нико од оптужених не буде ослобођен оптужбе. И нико од оптужених није ослобођен оптужбе. Тражио је високе затворске казне. И сви које је оптужио добили су високе затворске казне.

Суд је, дакле, за све оптужене донео одлуке које је тужилац тражио, а тужилац сада свеједно тражи да се одлука суда укине и да се свима поново суди!?  За мене је то права мистерија, као што је мистерија и то зашто тужилац није задовољан осуђујућом пресудом.  Закон и логика ваљда и њега обавезују. Зашто би наводна нетачност из пресуде за једног окривљеног довела у питање целу пресуду и цело суђење, зашто би због те једне нетачности из пресуде, због једне ствари којом каже да је незадовољан, тужилац тражио да суђење почне испочетка?

Закон је овластио жалбено веће да преиначи пресуду ако нека чињеница у њој није добро прецизирана или неко правно питање није добро постављено. Жалбено веће може да отвори претрес, или да без претреса преиначи пресуду тако што ће отклонити нејасноће или нетачности. Зашто онда тужилац тражи ново суђење? 

Огорчена сам на саму идеју да се поново суди. Прошло је више од двадесет година откако је Славко убијен. Нека се не суди поново. Нека Апелациони суд стави тачку на овај случај. Нека се не укида осуђујућу пресуду за Ћурувијине убице. Ми смо на правду чекали двадесет година и једино је праведно да се случај оконча ове године. Ново суђење било би изигравање правде.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси