Насловна  |  Актуелно  |  Грађани траже да новинари питају  |  Због коронавируса преполовљен број тужби Вишем суду у Београду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Грађани траже да новинари питају

09. 11. 2020.

Аутор: Ж. Стевановић Извор: УНС

Због коронавируса преполовљен број тужби Вишем суду у Београду

Од почетка епидемије коронавируса, од 16. марта до 31. октобра ове године, у првостепеном грађанском одељењу Вишег суда у Београду упола је мање решених предмета него у истом периоду прошле године, што треба довести у везу са податком да је 58,8 одсто мање поднетих тужби грађана.

„Процентуално је број решених предмета за 50 одсто мањи него претходне године, а све имајући у виду и да су грађани за 58,8 одсто мање подносили тужбе којим би покренули поступак“, рекли су Удружењу новинара Србије за рубрику „Грађани траже да новинари питају“ из Вишег суда.

Из Вишег суда су подсетили да, када је реч о првостепеном грађанском одељењу, треба имати у виду Закључак Високог савета судства којим је било одређено да се поступа само у предметима који не трпе одлагање, односно у предметима у којима треба одлучити о привременој мери.

У периоду од 16. марта до 31. октобра ове године у првостепеном кривичном одељењу Вишег суда решено је 3,95 одсто више предмета него у истом периоду прошле године, речено је УНС-у.

Такође, указали су из Вишег суда, Посебно одељење за сузбијање корупције решило је 90 одсто више предмета него прошле године за исти посматрани период.

За рубрику „Грађани траже да новинари питају“ УНС је тражио одговор о утицају епидемије коронавируса на рад правосуђа у Србији: Да ли је број решених парничних и кривичних поступака од марта до данас већи или мањи у односу на исти период прошле године? Да ли су се грађани мање тужили због избијања епидемије коронавируса?

_____________________________________________________________

Текст је настао у оквиру пројекта „Грађани траже да новинари питају“, који је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси