Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Студент новинарства Павле Косић: Солидарност из новинарских ћошкова
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

04. 05. 2020.

Аутор: Павле Косић Извор: УНС

Студент новинарства Павле Косић: Солидарност из новинарских ћошкова

Када је недавно уредник листа "Информер" уз сексистичке коментаре објављивао слике Жаклине Таталовић, новинари који раде у прорежимским медијима нису осетили потребу да осуде такве нападе на новинарку Н1. Само зато што новинарку Таталовић перципирају као особу која ради за "непријатељски" медиј.

Напади листа "Курир" на директора ТВ Н1 Југослава Ћосића већ су постали свакодневни и бескрупулозни. Уз господина Ћосића су стали само они који га виде као свог политичког истомишљеника.

Када је Ана Лалић ухапшена, а потом и пуштена на слободу, новинари појединих редакција су нас уверавали да је новинарки портала nova.rs место иза решетака, а када се испоставило да Лалићева није слагала јавност, никоме није пало на памет да јој се извини. Чак и након што су јој непознате особе пробушиле гуму на аутомобилу, новинарска солидарност је изостала.

Уредница листа "Јединство" Рада Комазец се пожалила да је након прошлонедељног "Утиска недеље" почела да добија озбиљне претње због којих се више не појављује на редовним конференцијама за новинаре јер се плаши за сопствену безбедност. Исти они који се и сами често налазе на мети разних политичара и новинара, овог пута нису подржали новинарку Комазец. Само зато што је виде као некога ко није новинар, већ пропагандиста.

Док стварне и потпуне солидарности међу новинарима нема, политичари су ти који процењују ко се професионално бави овим послом, а ко не. Они су ти који бране једне залажући се за "слободу медија", док друге новинаре описују најпогрднијим епитетима. Уместо да их они одређују, новинари су пристали на таква правила игре, прихватили су да се сакрију у своје истомишљеничке ћошкове из којих воде политичке кампање. Допустили су да професијом завладају непрофесионалци и портпароли политичких странака.

И после нам није јасно како су новинари изгубили поверење грађана и зашто их цене колико и политичаре.

Павле Косић, студент новинарства на Факултету политичких наука

Коментари (3)

Остави коментар
суб

30.05.

2020.

Lula [нерегистровани] у 06:59

Re: odgovor

Otkud Vi znate šta ovaj student radi u svoje slobodno vreme?? Koliko znam kada neko studira ne uči u svoje slobodno vreme već mu je to glavna preokupacija.Takodje budući novinari ne pišu tekstove u svoje slobodno vreme, takođe i to spada u studiranje.Pravo na mišljenje ima svako pa pogotovo mladi ljudi.A izveštavanje o rotkvicama sa pijaca je posao reportera, a ne novinara koji piše tekstove

Одговори
уто

12.05.

2020.

Stariji urednik [нерегистровани] у 19:15

Pijačni barometar

Što ovaj student ne uči u slobodno vreme? Sinak, mani se ovolikog pisanja i iznošenja svog mišljenja koje ti niko nije tražio; uči malo više, ostaćeš večiti student. Pa kad sazriš, onda polako, kažem: polako, da počneš da iznosiš mišljenje. Pre toga, naravno, da javljaš o cenama rotkvica sa pijace, da izveštavaš o prazničnim urancima, itd, itd...

Одговори
пон

04.05.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 17:50

2ZABORAVNOST" AUTORA I UREDNIKA PORTALA

"Zaboravi" student Kostić da pomene sekstičke i svake druge uvrede upućene na adresu Olivere Jovićević(RTS),Bradić ,novinarke "Pinka" i voditelja "Tvit hit" , novinarke Prve i doskorašnje urednice i odtitelje nedeljnog Dnevnika u 18 časova(žao mi je ne mogu da se setim njenog imena) , fizike nastraje na novinarke Pinka ...Lista je duga,ali se student Kostić uzeo samo imena Žakline Tatalović i Jugoslava Ćosića koji u razgovoru sa dr Konom i dr Jankovićem manifestovao nepodnošljiv stepen nepriofesionalnosti i mržnje,a student Kostić govori o njemu kao napadnutom. Napad na Komazec je samo pokušaj "pokrivanja" njegove stvarne namere. Piše da je izvor UNS, čudi me da urednik ovog portala pušta ovakve jednosmerne i "iz aviona" vidljive namere pisca ,ali je jasno da se na taj način i urednik portala UNS_a čiji sam član još od 70 godinakada su bile legitimacije u crnoj boji - potpuno legitimsao.Nije na čas UNS.u.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси