Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Власник Радио Алексинца: СОКОЈ да ради у оквиру закона и фер пословне сарадње
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

12. 08. 2019.

Власник Радио Алексинца: СОКОЈ да ради у оквиру закона и фер пословне сарадње

Оснивач и главни и одговорни уредник Радио Алексинца Нинослав Миљковић послао је Удружењу новинара Србије писмо у којем наводи проблеме и спорове које његов радио има са Организацијом музичких аутора Србије (СОКОЈ) због тарифе за заштиту музичких аутора. Писмо преносимо у целости.

Проблем који мали емитери имају са СОКОЈ-ем, говорим из искуства Радио Алексинца, јесте висока минимална накнада заснована на тарифи из 2011. године. Тарифа није мењана иако је у међувремену, 2012. измењен Закон о ауторским и сродним правима (ЗАСП).

Иначе, 2011. није постигнут договор СОКОЈ-а и репрезентативних удружења, што налаже закон. Упркос томе, СОКОЈ је добио сагласност на тарифу од Комисије за ауторска и сродна права, а та комисија је допуном закона из 2012. године укинута. Тада је чланом 201. прецизирано да сагласност даје Завод за интелектуалну својину.

За све ово време, иако смо тражили, нисмо добили на увид сагласност Завода за интелектуалну својину, коју је на тарифу из 2011. године наводно дао.

У међувремену, 2014. године, закључен је Протокол између СОКОЈ-а и АНЕМ-а, у којем, у ставу 13, стоји да ће ове организације у року од 30 дана формирати заједничку комисију која ће да припреми услове за нове преговоре о тарифи, као и став 3 овог протокола у којем СОКОЈ прихвата да ће без одлагања иницирати преговоре о тарифи у складу са ЗАСП.

Ни пет година након закључивања протокола и скоро седам година од измене ЗАСП, СОКОЈ и АНЕМ се о тарифи нису договорили, нити су покренули преговоре.

СОКОЈ користи околност из члана 201. ЗАСПА којим није предвиђен рок за добијање сагласности Завода за интелектуалну својину, и примењује тарифу на коју нема сагласност завода, што им веома одговара.

Од 2011. године СОКОЈ медијима који плаћају минималну накнаду шаље рачуне и четири пута увећане.

СОКОЈ користи вакуум у преговорима и док се не донесе нова тарифа одобрава попуст од 50 одсто, али уз услов да емитери потпишу анекс или нови уговор којим себи даје неограничена права.

Једно од тих права је да пружалац медијских услуга издваја 2,5 одсто од средстава намењених за суфинансирање медијских пројеката, што је у супротности са ставом Министарства културе и информисања. Ко такав монополистички анекс не потпише добија раскид уговора од СОКОЈ-а, јер он једини штити колективна ауторска права.

Иначе, минимална накнада знатно је изнад прихода које медији остварују користећи дела која се штите. Накнада је у супротности и са чл. 170 ЗАСП, јер се тарифа по правилу одређује у проценту од прихода које корисник остварује искључиво користећи предмете заштите.

Ми, пружаоци медијских услуга, који редовно плаћамо минималну накнaду на основу уговора из 2010, а не тарифе из 2011. године која нема сагласност Завода за интелектуалну својину, нисмо против одређивања минималне накнаде како се не би обезвредила ауторска права, али смо за то да буде примерена економским могућностима локалних радио станица.

СОКОЈ приликом одређивања тарифе користи број становника у подручју у којем се програм емитујем по попису из 2011. године, не уважавајући смањење броја становника, као и чињеницу да не покривају цела подручја (у нашем случају, општина Алексинац). Планом расподеле емитер је дужан да покрива 60 одсто територије.

Зато молимо да хитно предузмете одређене кораке како би се СОКОЈ приморао да ради у оквиру закона и фер пословне сарадње. Ми, мали емитери немамо капацитета и средстава да ова питања покрећемо пред Уставним судом.

Спремни смо на разговоре са СОКОЈ-ем. У разговорима морају да учествују добри познаваоци материје, а не они које минимална накнада не дотиче.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

14.08.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 07:22

S/O/KOJ

SOKOJ-evci nastupaju kao nekada SKOJ-evci, napadaju u pojedina;nim akcijama elektronske medije i trude se da ih oglobe što više.Miljković i njegov Radio Aleksinacsu jedni od retkih koji se uporno brane i pred sudom.Ali, bio bi on u toj borbi još uspešniji kada bi mu se pridružili i drugi jer bi se onda efikasnije branili od odokativnog odmeravanja globe od strane SOKOJ-a.Ne bih se začudio i kada bi svoja potreaživanja počeli da naplaćuju preko čuvenih izvršiteqa oduzimanjem imovine.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси