Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Брнабић тражи савет од УНС-а незадовољна извештајем "једне телевизије"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

07. 06. 2019.

Брнабић тражи савет од УНС-а незадовољна извештајем "једне телевизије"

Удружење новинара Србије добило је писмо председнице Владе Ане Брнабић у којем од нас тражи савет шта да уради у ситуацији када је њена изјава на једној телевизији пренета као одговор на питање "које јој није постављено".

Председница Владе није навела на коју телевизију мисли, али је због сада већ дугог сукоба на линији државни органи - телевизија Н1 могуће наслутити да је реч управо о тој телевизији. Удружење новинара Србије ће на ово писмо одговорити у кратком року. Писмо преносимо у целости.

Поштовани,

Приморана сам да Вам се обратим овим писмом и од вас затражим мишљење јер сам суочена са несвакидашњом ситуацијом. Најпре желим да укажем да сам у потпуности свесна да је једна од мојих главних обавеза да будем отворена према јавности и да као председница владе одговарам на питања која јавност занимају. Поштујем уређивачку политику сваког медија, јер је управо њена независност conditio sine qua non слободе изражавања и медијских слобода као једне од стубова демократије сваког друштва.

Желим да Вас овим путем консултујем у нади да ћете ми указати на то шта је потребно урадити када се нађете у ситуацији да ваш коментар буде представљен као одговор на питање које вам заправо није ни постављено, чиме је у овом случају створен утисак да је носилац једне од највиших функција у држави коментарисао тему, иако о тој теми није ни разговарао са новинаром.

У конкретном случају, прво је коментар који сам дала у камеру једне телевизије искоришћен као наводни одговор на питање које ми та телевизија није ни поставила. Само пар минута касније, у оквиру исте информативне емисије, тај исти коментар коришћен је у другом прилогу као наводни одговор на друго питање о сасвим другој теми. Ни то питање ми није постављено, нити се мој коментар на било који начин односио на оно што је на тој телевизији посредовано као тема прилога. На тај начин је, по мом дубоком мишљењу, јавност намерно доведена у заблуду, а стварност фалсификована на начин који до сада није забележен у нашим медијима.

Да ли медији имају право да користе изјаве појединаца као монтиране одговоре на неку тему којом се баве? Да ли је то поштовање стандарда професије? Да ли ће мој коментар од јуче можда поново послужити као одговор на неко питање у будућности без обзира на то да ли ми је питање уопште постављено, као што је то сада био случај?  Да ли су у питању неки нови стандарди и, ако јесу, молим Вас да ме о томе обавестите, како бих знала како да се према томе односим.

Најмање Вам се обраћам из разлога што је мени лично начињена штета тиме што је у делу јавности врло циљано створен сасвим погрешан утисак да се мој коментар односио на одређене теме које су у прилозима представљене, а на које се није односио. Оно што јесте озбиљан проблем је то што је очигледно врло тенденциозно покушано да се код грађана створи слика о Влади Србије као институцији која није заинтересована за проблеме грађана и конкретне теме. Шта ја као председница Владе у таквом случају могу да урадим, а да то сутра не буде нови повод за напад на мене лично и Владу коју водим под оптужбом да вршим притисак на медије?

Као председница Владе Србије, сваки пут када ми то обавезе дозвољавају, одговарам на питања новинара, поштујући свако питање, сваког новинара и сваки медији без било каквог изузетка. Тако ћу се увек понашати у будућности јер то сматрам једино исправним.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

07.06.

2019.

Sl;avujko [нерегистровани] у 17:27

Nemocnom je sevap pomoci...

Ne poznajem Brnabicku... Njena "molba za pomoc nikako ne sme da se ignorise ili, sto je najgore, na bilo koji nacin ismeje. Gosp[odjo, sa iskustvom zavidnim iskustvom (44 godine) spreman sam da van pomognem. Ukoliko vam to odgovara, javite mi se -slglisic@gmail.com Vise godina zivim van Srbije ali to nije problem koji moze da utice na nasu saradnju. Molim vas samo jedno: Iskrenost i otvorenost su uslovi za vas uspeh...
Pozdrav,
Slavoljub Glisic, Rose, Herceg Novi
tel. +382 67 518 424

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси