Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Одговор из кабинета премијерке Ане Брнабић на писмо УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

31. 05. 2019.

Одговор из кабинета премијерке Ане Брнабић на писмо УНС-а

Удружењу новинара Србије (УНС) стигао је одговор из кабинета премијерке Ане Брнабић на јучерашње писмо УНС-а у којем се изражава незадовољство због измена у тексту Нацрта стратегије развоја система јавног информисања, о којим чланови Радне групе за његову израду нису били упознати. Одговор преносимо у целости.

Стратегија развоја система јавног информисања (Медијска стратегија) је документ који је наша јавност са разлогом нестрпљиво очекивала и њеној изради смо приступили темељно и одговорно, узимајући у обзир све постојеће, али и неке потенцијалне проблеме који би се по њеном усвајању могли појавити.

Влада Србије је нацрт текста Медијске стратегије упутила раније овог месеца Европској комисији на мишљење, о чему је председница Владе Србије информисала чланове Радне групе задужене за израду овог документа на састанку одржаном 17. маја. Ово наглашавамо јер се у јавности ствара утисак да је текст Медијске стратегије коначан, што није тачно.

Подсећамо још једанпут да је процес усвајања Медијске стратегије био инклузиван и транспарентан, што је потврђено и у недавно објављеном годишњем извештају Европске комисије о напретку. Јавна расправа је организована са циљем да грађани и институције који нису учествовали у поступку израде радне верзије документа могу да дају своје примедбе и сугестије, и на тај начин овај документ учине обухватнијим. Ово је први документ на чијем се раду поступило на овај начин уз потпуни увид јавности.

Генерални секретаријат владе је, након одржане јавне расправе, размотрио више од 300 пристиглих примедби, од којих је прихваћено нешто више од 80 њих. Очекујемо да ускоро добијемо мишљење Европске комисије. Након тога, документ ће поново бити предочен члановима радне групе и припремљен за усвајање на седници Владе Србије чије ће цео поступак доношења Медијске стратегије бити у потпуности инклузиван као што је то од првог тренутка.

Влада очекује да ће након усвајања коначног документа бити створени услови да се медијска сцена учини бољом, како би се ниво информисања грађана и положаја новинара додатно унапредио. Након усвајања стратешког документа нас тек чека тежак и одговоран рад и на измени постојеће законске регулативе, али и на њеној примени.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси