Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо Мирка Крлића УНС-у: Уредник „Зрењанина“ Далибор Бубњевић ме шиканира и малтретира
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

27. 09. 2018.

Аутор: Мирко Крлић

Писмо Мирка Крлића УНС-у: Уредник „Зрењанина“ Далибор Бубњевић ме шиканира и малтретира

Народни посланик и председник Одбора за културу и информисање Скупштине Србије Мирко Крлић обратио се Удружењу новинара Србије (УНС) дописом у ком тврди да га главни уредник листа „Зрењанин“ Далибор Бубњевић месецима „шиканира“ и „малтретира“ чиме покушава да га „дискредитује“ и „унизи његово достојанство“. Писмо преносимо у целости.

Месецима трпим ужасно шиканирање и малтретирање, што је већ попримило карактер беспомоћне политичке кампање од стране главног уредника листа „Зрењанин“ Далибора Бубњевића. Искривљујући стварност, лажима, клеветима и инсинуацијама главни уредник недељника "Зрењанин" Д. Бубњевић покушава да ме дискредитује као човека, родитеља четворо деце и унизи моје људско и професионално достојанство.

Уредник листа "Зрењанин" Бубњевић је школски пример како се не ради у новинарству. Иако Кодекс новинара Србије прописује да новинар не извештава о темама у којима има приватни (лични или групни) интерес, Бубњевић не престаје да пише коментаре, клевеће и извргава руглу мене и моју породицу месецима уназад. Све то чини кроз лист чији је уредник и вд директор. Сва своја недела и интриге покрива слободом изражавања и слободом штампе и квалификује као напад на слободу медија.

Двадесет пет година сам хранио породицу новинарским хлебом и никада нисам вређао људе, понижавао или клеветао, јер то није посао новинара, и као дугогодишњи члан удружења поштовао сам етику и професионализам у новинарству. Као новинара водиле су ме истина и чињенице. Бубњевић од првог дана, наводног сукоба са мном, не говори истину. Зар се нико није запитао када то главни уредник извештава са вечере из ресторана. Те вечери, када је исконструисао и слагао да сам га ошамарио, није био на новинарском задатку у ресторану, већ је целе вечери јео и пио провоцирајући ме и добацујући. Ја сам му одговорио, само вербално. Али, не као новинару, већ као приватном лицу Бубњевићу.

Три дана након те вечере наступиле су конструкције догађаја, прикупљање лажних сведока и доказа и општа кукњава новинарским удружењима и јавности, уредника Бубњевића да сам га ошамарио на радном задатку.

Главни сведок је Јелена Милићевић, на несрећу овог града, шеф дописништва РТВ Војводине, са завршеном трогодишњом трговачком школом, поред образованих новинара без запослења. Какав шеф такво и дописништво....! Дотична тврди да је све видела кроз стаклена врата мушког тоалета! Нигде на свету, па ни у хотелу Војводина не постоје стаклена провидна врата на клозетским просторијама. Лепо би било да сведокиња Јелена објасни своју потребу посматрања мушког писоара и своју личну амбицију при таквом завиривању.

Нити сам га ошамарио нити је био на радном задатку.

Да лаж није страна Далибору Бубњевићу најбоље ће потврдити недавна судска пресуда у спору са удружењем "Стоп мобинг Србија" где је дотични осуђен на новчану казну одлуком зрењанинског Суда за давање лажне изјаве.  

Поднео је кривичну пријаву против мене и преко листа „Зрењанин“ чији је главни уредник из недеље у недељу врши безочну кампању и притисак на Тужилаштво поводом тог случаја.

Преузимајући на себе улогу тужиоца и судије у измишљеном спору, који је он из само њему знаних разлога исконструисао у својим коментарима и листу већ ми је пресудио. Да ли је то истинитост, непристрасност и објективност што морају да поштују сви новинари а посебно уредници?  

Као новинар који је 25 година живео на новинарском хлебу одговорно и професионално обављао своје послове, познато ми је да је право на приватни живот сужено када је реч о јавним личностима и носиоцима јавних функција, али то не значи да медији могу да га крше без икаквог разлога и објашњења.

Као што и Кодекс новинара прописује, подаци из приватног живота јавних личности објављују се само уколико је то у интересу јавности, односно уколико имају директне последице на више људи. Не знам по кога имају последице моје студентске емотивне везе, пре више од тридесет година, да их Бубњевић објављује из недеље у недељу. На најпрљавији начин не штеди простор у својој новини да ме клевеће.

У својим коментарима, злоупотребљавајући лист и функцију главног уредника, јавно прозива тужилаштво да није ефикасно поводом његовог случаја у којем је мене лажно оптужио. Бубњевић крши етику, Кодекс новинара Србије, Закон о информисању и брука одговорне професионалне новинаре и уреднике.

Као народни посланик увек сам спреман да информације о свом раду учиним доступним за јавност.

Осим тога, мора се поштовати претпоставка невиности и нико се не може означити учиниоцем каквог кажњивог дела, односно огласити кривим или одговорним пре правоснажне одлуке суда или другог надлежног органа.

Уредник Бубњевић и његова приватна сведокиња Јелена Милићевић, која је у мушком тоалету видела мој наводни насртај на Бубњевића!?

Обоје су срамота за српско новинарство, у којема су уредник и дописник часну професију новинарства свели на блам и презир, а позиције уредништва у истој улози да ме клевећу, оптужују, стављају на стуб срама, и врше притисак на тужилаштво, непоштујући непристрасност, истину ни  етику у новинарству.

Мирко Крлић (новинар)

Народни посланик

 

Коментари (17)

Остави коментар
пон

01.10.

2018.

anonymous [нерегистровани] у 11:02

Nije tacno!

Nije dama jedini svedok, ona je benigna. Tu je i onaj sto je drzao Krlica nakon sto je udario Bubnjevica ima i nekoliko onih koji su slusali verbalne provokacije koje je Krlic upucivao svojoj "zrtvi" slazem se sa gospodinom da bi gospodin trebao da izda saopstenje nakon okoncanja postupka. Sala je bila puna i ne moze se bas svima zamagliti pogled....

Одговори
нед

30.09.

2018.

Miloš Stajić [нерегистровани] у 20:15

Re: Pisoar

Očigledno je sporna šefica koja je zabadala nos u muški pisoar!

Одговори
нед

30.09.

2018.

Milorad Ristić [нерегистровани] у 17:09

Re: Svedok iz senke

Kada već ne smete da se predstavite imenom i prezimenom lep ste nadimak napisali za sebe, on mnogo govori o vama gospodine "lažni moralista"! Kada ste bili te večeri prisutni i kako kažete sve videli svojim očima, pa zašto niste onda svedok u ovom slučaju? Čisto da dama iz muškog wc-a ne bude usamljeni svedok...

Одговори
нед

30.09.

2018.

Cast i postenje [нерегистровани] у 16:45

Sta je u pitanju?

Te veceri je predsednik Dodik bio u istoj sali i svi novinari i urednici su bili na radnom zadatku. Dodik ode a Krlic u akciju, podiglo se obezbedjenje a jadni Bubnjevic iz toaleta izasao kao bez duse! Ipak bih ja zamolio Krlica da nam se obrati saopstenjem nakon zavrsetka tog sudskog postupka, kada se dokaze njegova "nevinost"!

Одговори
нед

30.09.

2018.

anonymous [нерегистровани] у 13:23

Poeteno nema sta!

Двадесет пет година сам хранио породицу новинарским хлебом и никада нисам вређао људе, понижавао или клеветао, јер то није посао новинара, и као дугогодишњи члан удружења поштовао сам етику и професионализам у новинарству. Као новинара водиле су ме истина и чињенице- ovaj deo je posebno zanimljiv! Pa koliko si zivota ti lazi i kleveta izneo samo u ovom tekstu?

Одговори
нед

30.09.

2018.

Zrenjaninac [нерегистровани] у 12:05

Mali je ovo grad

Od letos to isto dopisnistvo ima novu zaposlenu za koju svi znamo da je bliska sa g Krlicem. Svima se predstavlja kao nova sefica dopisnistva. Pa..... vrlo je moguce da je tu neka sefica sporna! Samo za koga? I cija?

Одговори
суб

29.09.

2018.

Lazni moralista [нерегистровани] у 16:32

Covek zvani istina

Sta pomisliti o coveku koga zovu istina?
Gospodine Mirko,
Licno sam prisustvovao u noci Vaseg spektakla. Iz te noci i ovog teksa mozemo zakljuciti sledece: vrlo ste spretni u sportskoj disciplini bezanja od policije na zadnja vrata i totalnom neznanju poznavanja etike kao nauke.

Одговори
суб

29.09.

2018.

VOICE [нерегистровани] у 14:10

Tekst o Krliću

http://voice.org.rs/tag/mirko-krlic/

Одговори
пет

28.09.

2018.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 19:47

Re: ХРАБРОСТ?

Много храбар овај анонимни "Јагодинац".
Име и презиме и кад хвалиш и кад пљујеш, па онда причај о новинарству, политици ....., било чему!

Одговори
пет

28.09.

2018.

Novosadjanka [нерегистровани] у 18:51

Bez komentara

Šefica RT Vojvodine sa trogodišnjom trgovačkom školom? E ta zna kako da naplati novinarsku profesiju... Sramota zbog svih školovanih novinara koji besposleni sede kod kuće!

Одговори
пет

28.09.

2018.

Svedok [нерегистровани] у 18:43

Laka lova

Koliko se dobija za lažne optužbe....Hoću i ja neke pare!!!

Одговори
пет

28.09.

2018.

Zrenjanin [нерегистровани] у 18:38

Tako nam i treba

Zrenjanin prvi put ima svog čoveka za predsednika skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, i naravno da moraju odmah da se pojave neki zrenjaninski licemeri koji bi sve učinili da ga skinu sa te funkcije....Posle se žalimo da su nam NS i BG sve uzeli...

Одговори
пет

28.09.

2018.

pedja [нерегистровани] у 18:05

Divan kolega

Sve je ovde više smešno nego čudno. Tom Krliću najpre ne valja Bubnjevič, a onda se odjednom obruši i na JelenuMilićević i po optobanom "radikalskom" receptu, ništa argumentovano, već samo lično. Divan neki čovek, pardon, kolega.

Одговори
пет

28.09.

2018.

Grad na Begeju [нерегистровани] у 18:02

Zloupotreba medija

U pravcu zloupotrebe medija i svog položaja...čovek koji evidentno laže sudski je veštak na sramotu Zr pravosuđa....čije interese zastupa u ovom montiranom političkom procesu jer je suviše beznačajan bez podrške iz senke...nije pao sneg....da pokrije breg...

Одговори
пет

28.09.

2018.

Zrenjaninac [нерегистровани] у 17:59

Kršenje novinarskog kodeksa

Dobro došli u krug žrtava "novinarske gromade" Dalibora Bubnjevića koji iz broja u broj List Zrenjanin na najružniji način koristi ne bi li izlečio svoje komplekse niže vrednosti, vredjajući svakoga ko se njemu iz znanih razloga "ne dopada". Strašno i sramotno!!!

Одговори
пет

28.09.

2018.

Vlajko [нерегистровани] у 10:23

Onda ništa

Jer kada si poslanik vladajuće partije, moraš da shvatiš da si pristao na stalno otvorenu sezonu lova. To je tako u Srbiji, bez obzira ko je vlast ko je opozicija, snagu argumenata po pravilu zamenju snaga pljuvanja, poluistina pa i laži, opanjkavanja, denuciranja i sve to za više osoba uključujući porodicu i bližu rodbinu. To je Srbija od Nušića do Pušića (Antonija). Zaštite nema, čak ni ljudskog sažaljenja. jer prvi komentator kaže da više nisi novinar već poslanik vladajuće stranke i zdravo, sad si na otvorenom i udrite braćo.

Одговори
чет

27.09.

2018.

Jagodinac [нерегистровани] у 21:34

Svašta

I tako se u dokolici učlanio u SNS. Nisi ti novinar, ti si poslanik vladajuće partije. Ćao, bre.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси